Tehnološki IPO koji napokon povećava apetit investitora

Autor: Sergej Novosel Vučković , 26. lipanj 2016. u 22:00
Jeff Lawson (u sredini, u naočalama) prati sretne vijesti/REUTERS

Softverska tvrtka koju rabe i Uberovi taksisti ponudila je 10 milijuna dionica po 15, no porasle su na 28,79 dolara.

Koliko su svjetske burze ovih dana potonule zbog pada funte izazvanog britanskom referendumskom odlukom o izlasku iz Europske unije, toliko ih je, barem donekle, "digao" dobar start s dionicama tehnološkog startupa.

Američki Twilio, koji razvija softver za govornu komunikaciju i poruke (koristi ga, primjerice, Uber, u odnosima s putnicima u svojim vozilima), prvog je dana izlista na njujorškoj burzi "buknuo" i dionice su s početnih 15 dolara eksplodirale na 28,79 dolara, odnosno 92% od prve vrijednosti. 

 

92posto

skok vrijednosti dionice Twilija prvi dan trgovanja

Razlog za optimizam
Tijekom petka, nakon dva dana trgovanja, potražnja se ipak smirila i cijena je stala na nekih 25 dolara. U optjecaj je kroz IPO pušteno 10 milijuna dionica pa je Twiliju porasla vrijednost za kojih 150 milijuna dolara, na više od 2,1 milijarde.  Dovoljno da suosnivač i sadašnji izvršni direktor Jeff Lawson (ima 10,4% udjela), koji je u New Yorku promatrao uzlet dionice, trlja ruke, zadovoljan što je time njegovo čedo, osnovano 2008. u San Franciscu, ušlo na velika vrata na svjetsko tržište kapitala.

Izlistavanje Twilija na burzi prva je ponuda dionica nekog tehnološkog "jednoroga" (startupi vrijedni više od jedne mlrd. $) ove godine, i tek treća neke tehnološke kompanije dosad u 2016., podsjeća Reuters, zaključujući da je ovakav dobar početak i razlog za optimizam, kao i za povećanje apetita investitora, koji su se lagano već i odmakli od IPO-a iz tehnološkog sektora. Jer, prema istom izvoru, inicijalne javne ponude tehno dionica na američkom su tržištu ove godine pobrale tek 322 milijuna dolara, sitnica naspram 3,3 milijarde koliko su prihodovale u istom razdoblju lani.

Pusta godina
"Ova je godina zbilja bila pusta u tom pogledu i dobro je što je Twilio uspio, jer će to ohrabriti i druge", kažu analitičari. Twilio je izvijestio da je u prvom kvartalu ove godine imao prihod od 59,3 milijuna, te gubitak od 6,5 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close