Svjetske burze oštro pale, razlog je svima poznat

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. veljača 2020. u 09:45
Foto: Getty Images

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer se ulagači plaše negativnih posljedica širenja koronavirusa na kinesko, ali i svjetsko gospodarstvo.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 2,5 posto, na 28.256 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,1 posto, na 3.225 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 9.150 bodova.

Najveći tjedni pad tih indeksa od kolovoza prošle godine posljedica je širenja koronavirusa u i izvan Kine.

Od tog je virusa u Kini dosad umrlo više od 300 ljudi, a zaraženo ih je više od 14.000, pri čemu su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim kineskim provincijama i u dvadesetak zemalja svijeta.

Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, no ulagači su zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na gospodarstvo.

Zrakoplovne kompanije otkazuju letove za i izvan Kine, a mnoge su kompanije privremeno obustavile poslovanje u Kini.

Analitičari smatraju da će širenje koronavirusa, poput svojedobno SARS-a, najviše pogoditi turizam i povjerenje potrošača, pa se očekuje i pad potrošnje i prihoda mnogih kompanija u Kini.

Analitičari JPMorgana smanjili su zbog toga procjene rasta kineskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem s prethodnih 6,3 na 4,9 posto, dok bi u cijeloj ovoj godini rast mogao iznositi 5,6 posto.

„Iskustva sa SARS virusom iz 2003. godine pokazuju da bi šok mogao imati veliki utjecaj na gospodarsku aktivnost, posebice ako se zbog straha smanji mobilnost ljudi. Prelijevanje negativnog utjecaja iz Kine na ostatak svijeta mogao bi biti puno veći nego u doba SARS epizode, s obzirom da je od tada udjel kineskog gospodarstva u svjetskom znatno porastao”, pišu analitičari JPMorgana u osvrtu na situaciju na tržištima.

Zbog toga su smanjili i procjenu rasta globalnog gospodarstva u prvom tromjesečju za 0,3 postotna boda.

„Na temelju obrasca drugih epidemija, očekujemo da će se virus prestati širiti za dva do tri mjeseca, što znači da će potisnuti aktivnosti u tekućem tromjesečju. No, na temelju prijašnjih iskustava, očekujemo također da će uslijediti puni oporavak”, pišu analitičari JPMorgana.

Zbog koronavirusa u drugi je plan pao brexit. U petak je Britanija službeno izašla iz Europske unije, čime je završen jedan proces koji je trajao tri i pol godine, a počinje novi koji bi trebao potrajati 11 mjeseci.

U tom tranzicijskom razdoblju Britanija i EU trebale bi postići dogovor o budućim trgovinskim odnosima.

U četvrtak su rejting agencije S&P i Moody's upozorile da će rejting Britanije biti pod pritiskom ako nakon brexita pristup Britanije jedinstvenom europskom tržištu bude ograničen.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,9 posto, na 7.286 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,4 posto, na 12.981 bod, a pariški CAC 3,6 posto, na 5.806 bodova.

Zbog toga je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica pao oko 3 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak u posljednjih šest mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 2,6 posto, na 23.205 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close