Sve primjetnija nervoza na burzama, slijedi li veći pad?

Autor: Tomislav Pili , 10. srpanj 2014. u 22:00
Nove smjernice mogu dati samo dobri rezultati kompanija/REUTERS

Domaće analitičare ne bi iznenadila korekcija preko 10 posto u nekoliko tjedana.

Tržišta kapitala u četvrtak baš i nisu dijelila optimizam američke središnje banke o oporavku najvećeg svjetskog gospodarstva.

Nakon što su u srijedu objavljene bilješke s posljednje sjednice američke središnje banke (Fed) koje su pokazale da će poticajni program kupnje obveznica potpuno završiti u listopadu, europske i američke dionice snažno su potonule. Tako je frankfurtski indeks  DAX nakon 14.15 sati gubio značajnih 1,5 posto, kao i pariški CAC dok je londonski FTSE bio u nešto manjem minusu od 0,9 posto. S druge strane Atlantika kretanje terminskih ugovora na američke indekse pokazivalo je da Wall Street u četvrtak očekuje pad od najmanje jedan posto.

 

1,5posto

minusa bilježili su u četvrtak poslijepodne njemački i francuski indeksi

Iako je na europske burze utjecala i zabrinutost u vezi stanja portugalskog bankovnog sustava, burze su jasno dale do znanja da u oporavak američkog gospodarstva za sada vjeruje jedino Fed. Niko Delić, suvlasnik brokerske kuće Credos smatra da je priča o američkom oporavku tek marketinški trik. "Programa otkupa obveznica bio je prije svega program upumpavanja novca u financijski sustav", komentira Delić. Prema njegovu mišljenju, trenutni negativni sentiment na tržištu izravno je povezan s Fedovom odlukom.

"Već nekoliko dana na tržištu se osjeća nervoza. Stoga u sljedećih nekoliko tjedana očekujem snažniju korekciju od najmanje 10 posto", smatra Delić. Dodaje da ga u slučaju pada dionica ne bi iznenadio rast tečaja valuta koje se smatraju "sigurnim lukama", poput švicarskog franka i jena. Nervozu na tržištu potvrđuje i kretanje tzv. indeksa straha. Na europskom tržištu VSTOXX indeks u četvrtak ujutro poskočio je za 17 posto. U svakom slučaju, pred tržištem je sezona objave polugodišnjih rezultata kompanija, a američki analitičari smatraju kako izvješća trebaju pokazati (i dokazati) da su poslovni rezultati kompanija u skladu s dosadašnjim relativno dobrim makroekonomskim podacima.

Komentari (8)
Pogledajte sve

ajmooo, navali narode… još malo pa nestalo!!!

Počinje Armagedon.[emo_palacd]

Doslovno.

Izgleda da ljudi nisu ništa naučili.

DJIA ide na 20000 u 2015 godini,
korekcija od 10% ce doc ali tek u kolovozu i nakon sto S&P500 ode na 2000.

ja bih, a vjerujem i drugi bio jako nervozan da je crobi na 4000, ali naši uspješni vlastovoditelji nas uspješno uspijevaju riješiti takve nervoze [emo_smijeh]

New Report

Close