Stranci na našim dionicama izgubili 1,58 milijardi kuna

Autor: Tin Bašić , 08. svibanj 2013. u 19:45
Thinkstock

Ukupna vrijednost svih dionica koje su deponirane u SKDD-u na kraju prošlog mjeseca iznosila je 243,79 milijardi kuna.

Vrijednost dionica u rukama stranih vlasnika u travnju je pala čak 1,58 milijardi kuna.

 

162,1milijuna

kuna pala je tržišna vrijednost HT-a

Prema posljednjim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) stranci su u travnju bili vlasnici 92,99 milijardi kuna vrijednih dionica. Mjesec prije, te dionice su vrijedile 94,58 milijardi kuna. Travanjska korekcija ujedno je i najveća u posljednjih 11 mjeseci. U svibnju prošle godine stranim vlasnicima je vrijednost njihovih dionica pala za 3,34 milijarde kuna na 76,81 milijardu. Ukupna vrijednost svih dionica u Hrvatskoj, koje su deponirane u SKDD-u, na kraju prošlog mjeseca iznosila je 243,79 milijardi kuna. To je 2,67 milijardi manje nego u ožujku, odnosno za 1,08 posto. S obzirom na to da se gotovo 56 posto vrijednosti svih dionica u Hrvatskoj nalazi na Zagrebačkoj burzi, logično je da je padu najviše kumovala loša situacija na tržištu kapitala. Prema posljednjim podacima ZSE za travanj, tržišna kapitalizacija dionica pala je za 2,5 milijardi kuna. Na kraju mjeseca iznosila je 136,45 milijardi kuna.

Za više od polovice tog pada "zaslužne" su četiri najveće kompanije na burzi od koji su tri u većinskom stranom vlasništvu. Ukupno je riječ o korekciji od 1,45 milijardi kuna.  Tržišna vrijednost Hrvatskog telekoma pala je 162,1 milijun kuna, Inina se spustila za 387,9 milijuna, Zagrebačke banke za 320,2 milijuna, dok je najviše potonula kapitalizacija Privredne banke Zagreb. Vrijednost na tržištu smanjila se za 581,5 milijuna kuna. Kada bi se zbrojila vrijednost dionica stranih vlasnika spomenutih kompanija i usporedilo s mjesecom prije, dobiju se zanimljive brojke. Prema podacima deset najvećih dioničara u depozitoriju, šest stranih vlasnika u ovim je kompanijama u travnju "izgubilo" 1,15 milijardi kuna, što je 72 posto ukupnog pada vrijednosti dionica u rukama stranaca. Najviše je pala vrijednost udjela Intese Sanpaolo u PBZ-u. Ta banka inače je vlasnik 76,59 posto PBZ-a i taj udio je u travnju bio za 445,59 milijuna kuna manji nego u ožujku. Na kraju mjeseca vrijedio je 7,56 milijardi kuna. Drugi vlasnik po veličini PBZ-a je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i njezin je udjel od 20,88 posto prošloga mjeseca vrijedio 121,45 milijuna kuna manje nego mjesec prije. Riječ je o 2,06 milijardi kuna vrijednim dionicama.

Vrijednost dionica UniCredita u Zabi pala je za 270,52 milijuna kuna. Udio te talijanske banke u Zabi je na kraju travnja vrijedio nešto više od deset milijardi kuna. Drugi dioničar po veličini, Allianz, "izgubio" je 37,52 milijuna kuna. Na kraju travnja dionice Zabe u vlasništvu Allianza vrijedile su 1,38 milijardi kuna. Što se tiče najveće kompanije na Zagrebačkoj burzi, a riječ je o Ini čija tržišna kapitalizacija iznosi 42,07 milijardi kuna, vrijednost njezinih dionica prošloga je mjeseca pala 0,9 posto. Udio mađarskog Mola je zbog toga 190,38 milijuna kuna manje vrijedniji nego u ožujku. Mađari su vlasnici 49,08 posto Ine i taj udio na tržištu vrijedi 20,64 milijarde kuna. Najmanji pad vrijednosti od tih kompanija imao je Deutsche Telekom koji je vlasnik 51 posto HT-a. Podaci pokazuju da je udio njemačke kompanije u travnju vrijedio 82,69 milijuna kuna manje nego u ožujku, pa je njegov udjel u HT-u vrijedio 8,97 milijarde kuna. Ipak, još ništa nije do kraja izgubljeno. Ako se ovaj mjesec probudi tržište kapitala, dioničari će 'nadoknaditi' izgubljeno, ako u međuvremenu nisu prodali svoje dionice.  

Komentari (6)
Pogledajte sve

keš se pretvorio u bezvrijedne papiriće.

I sto reci na ovo nego jadni ljudi. Drzim da bi u susret nasem skorom ulasku u EU kao dobar domacin hrvatska Vlada trebala donjeti poseban zakon o trzistu kapitala kojim bi se svim ulagacima iz clanica EU nadoknadio ovaj gubitak iz drzavnog proracuna,ali i svaki drugi gubitak do naseg ulaska 1.7.

Jedini problem je što ih središnjice konsolidiraju, dakle, ne drže u trading portfeljima, kao što se sugerira tekstom: “dioničari će ‘nadoknaditi’ izgubljeno, ako u međuvremenu nisu prodali svoje dionice”. Ipak, meni se čini da su osnove računovodstva ovdje “ezoterične financije”, u “rukama svjetskih moćnika”. I zato, “tko nema u vugla ima u gugla”: consolidated statements, proportionate method, group accounting principles… Priznajem, nije ni blizu zabavno kao prepisivanje brojeva iz tablica u rečenice. Osim toga, kako bi onda izgledao naslov: Senzacionalno otkriće: Računovodstvo je dosadno. Mislim, tko bi to čitao? I onda pisao komentare? Evo, ja prvi ne bi 🙂

ovo je valjda posljednji krug plašenja naivaca. gore pobrojane kompanije pale su na volumenu od malo jače slastičarnice.

New Report

Close