Snap pao na cijenu iz inicijalne ponude

Autor: Tomislav Pili , 18. lipanj 2017. u 22:00
Analitičari upozoravaju da je Snap preskup/Reuters

Investitori sve više zaobilaze ovogodišnju tehnološku burzovnu zvijezdu.

Dionice Snapa, kompanije koja je zaslužna za najveće ovogodišnje uvrštenje na burzu u tehnološkom sektoru, krajem prošloga tjedna pale su na razinu iz inicijalne javne ponude (IPO).

Gubitkom gotovo pet posto vrijednosti dionica se zaustavila na 17 dolara na koliko je bila postavljena cijena u ožujku. To je prvi puta da se vrijednost Snapa spustila na početnu cijenu, a odražava sve veći gubitak povjerenja u tu društvenu mrežu koja se suočava sa žestokom konkurencijom Facebooka. Podsjetimo, nakon izlaska na burzu cijena se prvoga dana uspela sve do 29,44 dolara. Zabrinutost analitičara na Wall Streetu o sporom rastu broja korisnika potvrdilo je kvartalno izvješće objavljeno prošloga mjeseca.

Za mnoge je problematično i visoko vrednovanje te kompanije. Naime, Snap se trguje po 21 godišnjoj zaradi, a za usporedbu Facebook je vrednovan na manje od 12 godišnjih zarada. Inače, pad cijene ispod IPO razine nije neuobičajen među tehnološkim kompanijama. Kineski internetski trgovac Alibaba to je doživio 233 dana nakon uvrštenja na burzu, a Facebooku se to dogodilo već drugi dan trgovanja. Međutim, Facebook danas vrijedi gotovo 300 posto više nego u IPO-u. 

Komentirajte prvi

New Report

Close