Skromna reakcija ulagača na rezultate poslovanja

Autor: Tin Bašić , 02. studeni 2010. u 22:00

Iako tržište kapitala, promatrano kroz dioničke indekse, bilježi pad, rezultati kompanija imaju vrlo skroman učinak na kretanje pojedinih dionica

Ulagači su u posljednja dva trgovinska dana “nagradili” poslovne rezultate kompanija. Domaća burza od petka bilježi pad, s tim da je u petak korekcija bila 1,25 posto, najviše od sredine srpnja. Dionički indeks CROBEX u utorak je zaključen na 1865,59 bodova, čime je dvodnevni pad dosegnuo 1,5 posto.

Individualno poslovni rezultati kompanija imaju vrlo skroman učinak na kretanje cijena njihovih dionica, smatra Roman Rinkovec, investicijski savjetnik Credosa. “To su više-manje ‘svježi’ kvartalni rezultati ponovno pokazali”, smatra. S njim se donekle slaže i Stipe Luetić, analitičar SG-Splitske banke, koji kaže kako ti rezultati ipak daju dobar uvid u promjene poslovanja kompanija, no da to nije od presudne važnosti. “Više će (na kretanje dionice, op. a.) utjecati najava dobrih rezultata za kroničnoga gubitaša nego za one kompanije koje su svoje dioničare već navikle na dobit”, kaže Luetić. Ističe kako je primjetno i da nakon objave rezultata jenjava interes za tom dionicom u skladu s uzrečicom “Kupuj na glasinama, prodaj na vijestima”. “Dobri rezultati nisu jednako dobri svim ulagačima, nekima će povećanje dobiti od 40 posto biti malo, a nekom puno”, smatra Luetić. Hrvatski telekom (HT) u petak je objavio pad neto dobiti od čak 15 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dionica je u petak i utorak zabilježila skromni minus od ukupno 0,2 posto. Zaključena je na 268,5 kuna. “U pravilu je moguć jedino vrlo kratkotrajan pomak u jednom ili drugom smjeru”, kaže Rinkovec. Kao primjer navodi dionicu Ine koja je prošloga petka vrlo brzo reagirala rastom nakon objave dobrih rezultata, ali je već istog dana popustila i vratila se ispod 1700 kuna. Ina je u prvih devet mjeseci ostvarila dobit od 559 mil. kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovala s gubitkom od devet milijuna kuna. U utorak je dionica zaključena na 1719,9 kuna, što je dvodnevni rast od 2,4 posto. Atlantska plovidba u srijedu je objavila neto dobit od 49 milijuna kuna, a dionica joj je od tada porasla minornih 0,01 posto i u utorak je zaključena na 776,11 kuna. Adris je pak u petak u svom tromjesečnom izvještaju objavio pad dobiti od 27,4 posto. U utorak je dionica zaključena na razini od 271,4 kune, što je dvodnevni pad od 0,8 posto.“Za takvo je stanje vrlo vjerojatno najzaslužnija letargija na burzi koja je pak posljedica katastrofalnog stanja u gospodarstvu pa većina investitora više uvažava tehničke pokazatelje tržišta nego fundamentalne”, smatra Rinkovec. Dodaje da je vrlo upitno koliko se takvi pokazatelji uopće mogu uzimati u obzir s obzirom na nelikvidnost većine izdanja.

Hrvatska

Pesimistični ulagači
Stručnjaci s tržišta kapitala složni su u ocjeni da za reakciju dioničara na poslovanje kompanija više utječe buduće očekivanje nego prošli rezultati. Pesimizam na tržištu stoga pokazuje da investitori ne očekuju bolje rezultate domaćih kompanija ni u budućnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close