Samo HT i Ericsson štede pola milijarde kuna na dividendi

Autor: Ana Blašković , 17. veljača 2015. u 22:00
Sliku bi mogle jedino popraviti banke/Željko Lukunić/PIXSELL

Prošle godine deset najtrgovanijih kompanija na Zagrebačkoj burzi isplatilo je 1,5 mlrd. kuna dividende.

Dok je prošle godine desetak domaćih kompanija, čije su dionice bile prvi izbor trgovanja na Zagrebačkoj burzi, dioničarima isplatilo oko 1,5 milijardi kuna dividende, ta će brojka ove godine biti znatno skromnija.

Premda neki od glavnih igrača, poput Adrisa ili Atlantic grupe, tek trebaju objaviti rezultate poslovanja, samo će HT i Ericsson NT ustegnuti više od pola milijarde kuna dioničarima. Time se nastavlja erozija korporativnog sektora u sedmoj godini krize, s izravnim utjecajem na državni proračun, ali i najveće ulagače – mirovinske fondove. Burzovno najtrgovanija kompanija HT, objavila je da je prošle godine zaradila 1,14 milijarde kuna, oko 300-njak milijuna manje nego 2013. pa će vlasnicima isplatiti 573,2 milijuna kuna. To je sedam kuna po dionici, dok je prošle godine isplaćeno devet kuna ili gotovo 164 milijuna kuna više.

 

2mlrd.

kuna dividende u Ini predlagao je Mol, no naknadno je povukao zahtjev

Čak 3,5 puta manju isplatu dividende najavio je i Ericsson NT kojem su prošle godine prihodi pali za dva posto na 1,31 milijardu kuna. Umjesto 320 kuna po dionici koje su vlasnicima sjele na račun prošle godine, ove godine predložena dividenda iznosi 90 kuna za što će kompanija platiti 119,8 milijuna kuna i ostvariti oko 340 milijuna kuna uštede. Od deset najtrgovanijih kompanija, nestrpljivo se čekaju odluke Adrisa koji je 2014. isplatio oko 144 milijuna kuna (7 kuna po dionici), te Atlantica koji je dioničare nagradio s 10,5 kuna za što je 'iskeširao' 35 milijuna kuna. Nepoznanica su Podravka i Ledo u kojima nipošto zanemarive udjele imaju upravo mirovinski fondovi.

Koprivnička kompanija povećala je neto dobit 39%, ali i ostvarila pad prihoda od 3,4%. Ledo je baš pod pritiskom mirovinaca 'odriješio kesu' i platio 93 milijuna kuna dividende, no profit se u 2014. istopio za oko 40 posto. Bilancu bi ipak mogle popraviti banke čiji su se rezultati oporavili. Zaba i PBZ na dividendu su dale gotovo 980 milijuna kuna zadržane dobiti, a istodobno obje bilježe dvoznamenkasti rast dobiti, ukupno više od dvije milijarde kuna. S druge strane, Mol je u Ini odustao od isplate dvije milijarde kuna dividende jeku sukoba s Vladom, no teško da će kompanija nagrađivati dioničare nakon što je crta po prošlu godinu podvučena s gubitkom od 1,8 milijardi kuna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Šta se čudiš, “novinar” danas je plaćenik koji prepakirava tuđe pamflete. Ne odnosi se konkretno na ovaj slučaj ali zorno prikazuje tko su danas novinari i čemu služe. Vaš link …

worlock, 18.02.2015. u 13:01
Čak 3,5 puta manju isplatu dividende najavio je i Ericsson NT kojem su prošle godine prihodi pali za dva posto na 1,31 milijardu kuna. Umjesto 320 kuna po dionici koje su vlasnicima sjele na račun prošle godine, ove godine predložena dividenda iznosi 90 kuna za što će kompanija platiti 119,8 milijuna kuna i ostvariti oko 340 milijuna kuna uštede.

Svaka čast novinaru na promašenom naslovu i promašenoj tezi!
Kakve veze ima štednja sa isplatom manje dividende nego prošle godine. Naročito ako se zna da u ovom slučaju ERNT na računu nema niti upola novca koliko mu treba za isplatu prošlogodišnje dividende?! Dividenda se isplaćuje i iz zadržane dobiti, što je kod ERNT pravilo , a ne inimka.
Ma ne znam što bih rekao za naslov i zaključak članka.[emo_palacd]

New Report

Close