Prvi tjedni gubitak Crobexa od početka godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. veljača 2015. u 09:59
Foto: Thinkstock

Nakon tri tjedna rasta, na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi protekloga su tjedna pali.

Nakon tri tjedna rasta, na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi protekloga su tjedna pali, zabilježivši prvi tjedni gubitak u ovoj godini, a pritom su najveći pad cijena bilježile dionice Kaštelanskih staklenika i SN Holdinga.

Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,89 posto, na 1.764 boda, a Crobex10 za 0,78 posto, na 1.021 bod.

Ipak, mjesec siječanj oba indeksa završila su s dobitkom; Crobex je ojačao za 1 posto, a Crobex10 za 1,39 posto.

Redovni promet protekloga tjedna iznosio je 76,6 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna više nego tjedan dana ranije.

"Crobexi indeksi veći su dio protekloga tjedna proveli u negativnom području, zabilježivši prvi tjedni gubitak u ovoj godini. Uz uobičajeno najlikvidnija izdanja, nešto više u fokusu investitora bile su dionice Kaštelanskih staklenika, Dalekovoda, Petrokemije i Ingre", kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Najveći promet ostvaren je dionicom SN Holdinga, 26,36 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 18,95 posto, na 235 kuna.

U četvrtak je bio zadnji dan za kupnju te dionice zainteresiranima za nematerijalnu dividendu, koja će se isplatiti u obliku dobivanja udjela u dvije tvrtke u vlasništvu SN holdinga. Samo u petak cijena te dionice potonula je za više od 11 posto

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s prometom od 6,2 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 1,12 posto, na 159,2 kune.

Znatniji promet ostvaren je bio i dionicom Valamar Riviere, gotovo 4 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,45 posto, na 19,9 kuna.

Najveći pad cijene zabilježile su dionice Kaštelanskih staklenika, za gotovo 30 posto, na 316,97 kuna i nešto više od milijun kuna prometa. Ta je tvrtka u petak objavila na Burzi da na ročištu u sklopu predstečajne nagodbe vjerovnici nisu prihvatili njezin izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja.

Među većim gubitnicama još su i dionice Optima telekoma, s padom cijene za 10,56 posto te Đure Đaković Holdinga, za 10,36 posto.

S druge, pak, strane, najveća dobitnica je bila dionica Ingre, sa skokom cijene za 21,4 posto, na 3,12 kuna, uz nešto više od dva milijuna kuna prometa. Ta kompanija u srijedu je izvijestila o pravomoćnosti rješenja kojom je odobrena predstečajna nagodba Ingre i njezinih vjerovnika.

Među likvidnijim izdanjima po dobitku se ističe i dionica Dalekovoda, za 11,73 posto, na 16,29 kuna i 2,11 milijuna kuna prometa. Početkom tjedna Uprava te kompanije najavila je pozitivno operativno poslovanje u ovoj godini, uz kontinuirani rast prihoda i dobiti temeljem velikog broja već ugovorenih i potencijalnih poslova te zauzimanje jače pozicije na postojećim i osvajanje novih tržišta, posebice u inozemstvu.

Među većim dobitnicama ističe se i dionica Petrokemije, s rastom cijene za 7,3 posto na 27 kuna uz 350.000 kuna prometa. Petrokemija je u utorak raspisala treći krug dokapitalizacije, u kojem pravo upisa preostalih novih dionica koje nisu upisane u prvom i drugom krugu, odnosno njih 8,23 milijuna imaju svi investitori. Upis će trajati osam dana, do 3. veljače, a minimalno se može upisati 25.700 novih dionica.

Čićin-Šain i idućih dana očekuje oprezno trgovanje, dok investitori čekaju objavu poslovnih rezultata kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close