Prosječni godišnji rast Wall Street dohvatio već u lipnju

Tržište sada očekuje dodatni rast od 8 posto/REUTERS Tržište sada očekuje dodatni rast od 8 posto/REUTERS

Burzovna statistika u posljednjih 90 godina kazuje da bi indeks mogao nastaviti svoj uspon.

Američki burzovni indeks S&P 500 već je postigao prosječni godišnji rast u posljednjih 90 godina, a burzovna statistika sugerira da bi se uspon trebao i nastaviti.

Prosječni godišnji rast S&P-a 500 od 1927. iznosi 9,8 posto, a tijekom ove godine mjerilo 500 najvećih američkih kompanija  ojačalo je 9,7 posto, piše u ponedjeljak CNBC.  Na prvi pogled reklo bi se da je tržište ove godine dvostruko darežljivije prema investitorima. No, ako bi takav rast ostao sve do Nove godine, ova bi godina po rastu S&P-a 500 bila prilično neuobičajena. Naime, godišnji rast između pet i deset posto iznimno je rijedak.

Prema podacima koje je prikupio analitičar LPL Financiala Ryan Detrick, od 1928. do 2016. zabilježeno je samo šest slučajeva godišnjeg rasta u tom rasponu. Najviše je puta, više od 25, viđen skok indeksa viši od 20 posto. Detrick napominje da je godišnji rast od 9,5 posto zabilježen i prošle godine, a do sada nikada američka burza nije rasla između pet i deset posto dvije godine uzastopce.

Ako se u burzovnoj statistici potraži odgovor na pitanje u kojem će pravcu indeks krenuti u drugom dijelu godine, optimisti će biti zadovoljni. Kada je S&P 500 bio u plusu barem 7,5 posto na 100. trgovinski dan u godini - kao što je bio slučaj ove godine - nastavio je rasti do kraja godine u 20 od 23 slučaja. K tome, od 1950. godine indeks je nastavio rast kada je do kraja svibnja ostvario najmanje 15 rekordnih vrijednosti, a prosječni rast u narednih sedam mjeseci iznosio je 7,7 posto.

No, ima i drugačijih predviđanja jer investitore najviše muči recentni pad vrijednosti tehnoloških dionica koji se ogleda u minusu indeksa Nasdaq za 4,5 posto. Investitor Urban Carmel na svom blogu piše kako je u posljednjih sedam godina pad Nasdaqa od četiri posto prethodio padu S&P-a 500 za tri posto. Ne zvuči mnogo, ali bi to bio najveći pad S&P-a 500 u ovoj godini.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!