Pretjerana panika oslabila Ericsson NT

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2014. u 09:54
Gordana Kovačević, Ericsson NT/BŠ/PIXSELL

Dionice AD Plastika i Nikole Tesle našle se pod pritiskom situacije u Rusiji.

Snažan pad tečaja ruskog rublja koji je eskalirao posljednjih dana te općenita ekonomska situacija u Rusiji negativno su se odrazili na dionice solinskog proizvođača auto-dijelova AD Plastik te domaće tehnološke perjanice, Ericssona Nikole Tesle.

Dionica potonje tvrtke nakon 14 sati u četvrtak u trgovanju na Zagrebačkoj burzi gubila je pet posto vrijednosti, a cijena se spustila na 1254 kuna. Time je polagani pad Ericssona NT nastavljen osmi uzastopni dan, a tijekom ovog tjedna dionica je izgubila gotovo pet posto vrijednosti.Situacija je dramatičnija u slučaju AD Plastika, što je i logično jer je ta kompanija izravno prisutna na ruskom tržištu i prihodi joj ovise o kretanju tečaja rublja. Ovog tjedna dionica je izgubila preko 10 posto vrijednosti, no u četvrtak je pad zaustavljen skokom od 5,6 posto.

Domaći analitičari smatraju da se kod obje dionice uskoro može očekivati oporavak. "Prema situaciji na burzi, dno je dotaknuto. AD Plastik već danima pada što je i logično jer je više izložen ruskom tržištu, ali pad Ericssona mi je pomalo nelogičan i izgleda pretjeran", ocjenjuje Roman Rinkovec, broker u Credosu. Slično misle i analitičari Raiffeisen banke da kod kod Ericssona Nikole Tesle ulagači vjerojatno u svojim procjenama umanjuju izglede za rast na ruskom tržištu. "Ipak, smatramo da je reakcija ulagača u vezi Ericssona Nikole Tesle ipak malo pretjerana te očekujemo preokret trenda u narednim danima kao i u slučaju AD Plastika", kažu u RBA.

Komentari (1)
Pogledajte sve

znači nastavak pada.

New Report

Close