Poslovna izvješća kompanija na europskim tržištima dionica zasjenila neočekivana odluka ECB-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. studeni 2013. u 15:13
Reuters

Poslovna izvješća kompanija i danas su utjecala na cijene dionica na europskim tržištima u čijem je fokusu ipak bila Europska središnja banka i njezina neočekivana odluka o sniženju ključnih kamatnih stopa u eurozoni.

 Poslovna izvješća kompanija i danas su utjecala na cijene dionica na europskim tržištima u čijem je fokusu ipak bila Europska središnja banka i njezina neočekivana odluka o sniženju ključnih kamatnih stopa u eurozoni.

Londonski FTSE pao je 0,21 posto na 6.727 bodova, pariški CAC 0,13 posto, na 4.281 bod, dok je frankfurtski DAX bio na dobitku neznatnih 0,06 posto i iznosio je 9.047 bodova.

ECB je danas iznenadio tržišta, snizivši ključne kamatne stope u eurozoni s 0,5 na 0,25 posto. Većina ulagača očekivala je da će ih zadržati na dosadašnjoj razini iako su se pojavila nagađanja da bi ih mogao sniziti u prosincu zbog iznenađujuće slabe inflacije u eurozoni, koja je u listopadu kliznula na 0,7 posto.

Tržišta će sada čekati naznake iz ECB-a o mogućem novom krugu jeftinih trogodišnjih zajmova za banke, koji bi trebali ojačati likvidnost u eurozoni i zakočiti rast međubankovnih kamatnih stopa.

"Poslovna izvješća zapravo ipak nisu glavna priča u ovom trenutku, već je to likvidnost", rekao stretag Jan Rabe iz Deutsche Banka.

Ulagači također čekuju objavu američkih podataka. Danas se tako očekuju podaci o američkom BDP-u u trećem tromjesečju, a u petak o zapošljavanju u listopadu.

Poslovna izvješća utjecala su na cijene dionica kompanija poput HeidelbergCementa, koji je izgubio na vrijednosti 4,2 posto nakon što je upozorio da će teško ispuniti zacrtane ciljeve.

Među dobitnicima izdvajala se banka Commerzbank, cijena čijih je dionica skočila 9,8 posto nakon što je izvijestila o 15-postotnom rastu tromjesečne neto dobiti.

Rudarska kompanija Randgold Resources dobila je na vrijednosti 8,9 posto, a najveći svjetski proizvođač čelika ArcelorMittal 3,4 posto nakon objave optimističnih poslovnih izvješća.

Prema podacima Thomson Reuters StarMinea, 64 posto europskih tvrtki dosad je izvijestilo o poslovnim rezultatima, od kojih je 49 posto njih ispunilo ili premašilo očekivanja o dobiti a 34 posto očekivanja o prihodima.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,76 posto na 14.228 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close