Posao za Amerikance Viktoru Lencu donio 36 milijuna eura

Autor: Suzana Varošanec , 03. svibanj 2016. u 10:33
Brod američke 6. flote "USS Mt Whitney" u Rijeci /Goran Kovačić/PIXSELL

Konsolidirani prihodi Grupe 528 milijuna kuna (gotovo 70 mil. eura), a neto dobit 26,2 milijuna kuna.

Ukupni konsolidirani prihodi Grupe Brodogradilište Viktor Lenac u 2015. iznose 528 milijuna kuna (gotovo 70 mil. eura), a neto dobit 26,2 milijuna kuna, što donosi 1,64 kn zarade po dionici. Može se reći da je 2015. bila najbolja u povijesti društva, ocjenjuje predsjednik Uprave Robert Škifić.

Na snažan rast poslovnih prihoda najviše je utjecao posao opsežne modifikacije zapovjednog broda američke 6. flote "USS Mt Whitney". Ukupna vrijednost radova na kraju je premašila 31 milijun eura, a tri projekta za američko tržište ukupno iznose oko 36 milijuna eura. Inače, poslovanje Lenca karakterizira i visoka zaposlenost kapaciteta, s rekordima u broju remontnih poslova: 86 dovršenih projekta i još četiri u tijeku na kraju 2015., kao i njihove prosječne vrijednosti od 352 tisuće eura, što je značajan rast (278 tisuća eura u 2014.).

Lenac je lani završio i  projekt preinake barže kabelopolagača "Cable Enterprise". Riječ je o poslu za britanskog naručitelja iz sastava Prysmian Group, vodeće kompanije u visokotehnološkoj industriji kabela i sistema energetike te telekomunikacija, što mu daje značajnu referencu. Za razliku od više razine potražnje za remontnim poslovima u 2015., koja je omogućila i rast prodajnih cijena, Uprava u 2016. očekuje prosječne remonte brodova manjeg opsega i vrijednosti. Kako postoji mnogo neuposlenih brodara, moguć je i interes nekih da prenamijene brodove za svrhe kao što su održavanje platformi i vjetroelektrana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close