Petrokemija u gubitku 93,2 mil. kuna, Uprava očekuje minus i ove godine

Autor: Ana Blašković , 17. veljača 2016. u 22:01
Uteg su im niske cijene umjetnih gnojiva na svjetskom tržištu i visok trošak financiranja/B. Ščitar/VL/PIX

Unatoč povećanju prihoda od 15 posto, na 2,58 mlrd. kuna, te stagnaciji rashoda, ta državna tvrtka već četvrtu godinu reda gubitke.

Kutinska Petrokemija prošlu godinu završila je s gubitkom od 93,2 milijuna kuna, objavila je kompanija na Zagrebačkoj burzi. Unatoč 15-postotnom povećanju prihoda na 2,58 milijardi kuna te minimalnom padu rashoda na 2,67 milijardi, ta državna tvrtka već četvrtu godinu zaredu generira gubitke.

Sudeći i prema ostalim financijskim pokazateljima, Petrokemijom će se država uskoro trebati (ponovno) ozbiljno pozabaviti. Unatoč prikupljenih 253 milijuna kuna u dokapitalizaciji nakon propalog pokušaja pronalaska strateškog partnera, grupa Petrokemija imala je negativan radni kapital od 358 milijuna kuna. Pokazatelji financijske stabilnosti, od likvidnosti, zaduženosti i vlastitog financiranja, bilježe pogoršanja u odnosu na godinu ranije. Iz godišnjeg izvješća jasno se ocrtava da se ukupna prodaja mineralnih gnojiva u posljednjih pet godina nije promijenila; prosječna godišnja prodaja kretala se oko 1123 tisuće tona. Prošle godine prodaja gnojiva porasla je 10 posto i ostvreno je 1152 tisuće tona, uz 17 posto rasta prihoda od prodaje, na 2,45 milijardi kuna.

 

70posto

prihoda od prodaje kutinska kompanija ostvari od izvoza

Premda je čak 70 posto Petrokemijinih prihoda u 2015. ostvareno od izvoza na inozemna tržišta, a ostatak u Hrvatskoj, troškovi proizvodnje, pri čemu 83 posto rashoda otpada na sirovine, materijal i energiju, rezultiralo je još jednom godinom čije će se posljedice u konačnici rješavati na teret poreznih obveznika. Nakon odluke Vlade i poziva investitorima da iskažu interes za ulaganje, Petrokemija je u prosincu otvorila knjige za dubinsku analizu potencijalnim ulagačima.

S obzirom na niske cijene umjetnih gnojiva na svjetskom tržištu i visok trošak financiranja, Uprava Petrokemije na čelu s Nenadom Zečeviće u godišnjem izvješću predviđa gubittak i u 2016. Njegova će visina ovisiti o tečaju dolara, cijeni prirodnog plina na europskom spot tržištu, kao i visokim cijenama financiranja zbog manjka obrtnog kapitala. Visoka zaduženost, napominju u Petrokemiji, može rezultirati povremenim zastojima u isporuci plina potom i u proizvodnji što bi ugrozilo tvrtku, dok će financiranje investicija ovisiti o političkoj odluci države o sudbini tog kutinskog proizvođača.

Komentirajte prvi

New Report

Close