Optimizam ulagača na Wall Streetu počiva na četiri stupa

Autor: Tomislav Pili , 26. studeni 2019. u 22:00
Dow Jones se zaustavio na 28.065 bodova, S&P 500 na 3133 boda, a Nasdaq na 8632 boda/REUTERS

Uz trgovinske pregovore, tržište podržavaju i dobri ekonomski pokazatelji, politika Feda te niski prinosi.

Iako su investitori usmjereni na vijesti o trgovinskim pregovorima Amerike i Kine, američko tržište dionica koje postavlja nove rekorde podržavaju i dobri makroekonomski podaci, poticajna monetarna politika te bolji prinos od dividendi od prinosa na državne obveznice.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, pa je Dow Jones ojačao 189 bodova ili 0,58 posto, na 28.065 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,75 posto, na 3133 boda, a Nasdaq indeks 1,32 posto, na 8632 boda. Rekordni dosezi sva ta tri indeksa zahvaljuju se optimizmu u vezi parcijalnog trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine, nakon što su posljednjih dana i Washington i Peking poručili da je dogovor vrlo blizu.

 

60 mlrd.

dolara obveznica otkupljivat će mjesečno središnja banka

No, uspon cijena dionica može se zahvaliti i još nekim pokazateljima, tumače analitičari na Wall Streetu. Jedan od njih je rastuće povjerenje u američko gospodarstvo. Nakon što su slabašni podaci proizvodnog sektora tijekom ljeta doveli do silazne putanje burzovnih indeksa, sada postaje znakovi da se industrija oporavlja, ako je suditi po pomaku nagore IHS Markitovog indeksa proizvodnje u SAD-u.

Svoj obol dala je i američka središnja banka snižavanjem kamatnih stopa u srpnju, rujnu i listopadu. Fed je prošloga mjeseca najavio i da će početi otkupljivati 60 milijardi dolara obveznica mjesečno. Iako Fed tvrdi da ovaj program treba razlikovati od prijašnjeg kvantitativnog popuštanja, financijski analitičari tumače kako je efekt na dionička tržišta jednak. Na kraju, snažan rast cijene američkih obveznica snizio je prinose, pa je dividendni prinos dionica iz sastava indeksa S&P 500 trenutno viši od prinosa na 10-godišnju državnu obveznicu. To čini dionice privlačnijima za ulagače koji traže višegodišnje prinose na svoju imovinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close