Novi poslovi podigli Đuru, a Braća Pivac dionicu Kraša

Autor: Tomislav Pili , 20. siječanj 2016. u 07:25
Đaković će graditi dva naftna spremnika za Janaf vrijedna 163,8 milijuna kuna/Goran Kovačić/PIXSELL

Most Čiovo i Janafov spremnik razlozi rasta Đure Đakovića, Kraš digla dva kupca: trezor i Braća Pivac.

Svega dvije dionice od 25 sastavnica CROBEX-a uspijevaju odolijevati najgorem stanju domaće burze od 2009. godine – Đuro Đaković i Kraš. Dok je indeks Zagrebačke burze tijekom ove godine – zaključno s ponedjeljkom – pao 6,7 posto, vrijednosnica slavonskobrodskog metalskog diva ojačala je gotovo osam posto što ga čini uvjerljivim dobitnikom.

Dionica je značajnije počela rasti tijekom prosinca i siječnja, na krilima dobivanja dva značajna posla. Jedan je izrada čelične konstrukcije za most kopno-Čiovo, a ugovor je vrijedan 11,8 milijuna kuna. Drugi posao objavljen je u siječnju, a radi se o izgradnji dva spremnika za naftu za Janaf za 163,8 milijuna kuna. Uz te poslove, investicijski savjetnik u Credosu Roman Rinkovec ne vidi poseban razlog za rast Đure Đakovića.

"Ta dionica ima uobičajene velike fluktuacije što se događalo u nekoliko navrata od dokapitalizacije 2014. godine", kaže Rinkovec. Pozitivan tijek vijesti vezano za nove ugovore osigurao je rast cijene dionicama Đure Đakovića, slažu se i analitičari Erste banke.  Posebna razloga rastu nema ni u slučaju drugog dobitnika, dionice Kraša koja je u 2016. ojačala blagih jedan posto. Roman Rinkovec ističe kako u Kraševu slučaju postoje dva velika kupca. "Jedan je trezor, a drugi su Braća Pivac", navodi Rinkovec.

Kraš je vlastite dionice ove godine stjecao između 8. i 14. siječnja, a u tom je razdoblju kupio 779 dionica. Mesna industrija Braća Pivac trenutno je drugi najveći dioničar u proizvođaču slatkiša s 19,17 posto udjela. Prema podacima portala Moje dionice, Braća Pivac dokupili su između 8. i 15. siječnja još 915 dionica. Na strani gubitnika ističe se Atlantska plovidba s minusom od čak 21,5 posto. Inače, o negativnom sentimentu na tržištu dovoljno govori podatak da je od 25 sastavnica CROBEX-a njih 14 zabilježilo veći pad od indeksa.

Analitičari Erste banke tumače da se trgovanje na Zagrebačkoj burzi odvijalo ponajviše pod utjecajem previranja na globalnim tržištima te u uvjetima uglavnom smanjene likvidnosti, što je donijelo određenu nervozu i povećanu kolebljivost cijena. "Intenzitet cjenovnih kretanja dijelom je bio određen i okolnostima u kojima posluju pojedine kompanije, pa je i inače teška situacija u brodarskoj industriji vjerojatno pridonijela oštrijem padu cijena dionica Atlantske plovidbe", tumače u Ersteu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close