Novčane kazne uvertira su za izbacivanje s burze u 2019.

Autor: Tomislav Pili , 22. studeni 2018. u 08:17
Kazne izrečene zbog neobjavljivanja izvješća za treće tromjesečje/Žarko Bašić/PIXSELL

Burza će početkom godine donijeti odluku ispunjavaju li neke dionice uvjete za uvrštenje.

Zagrebačka burza (ZSE) priprema "teren" za isključivanje iz uvrštenja dionica koje već duže vrijeme ne ispunjavaju svoje obveze.

U utorak su izrečene javne opomene za sedam kompanija koje u propisanom roku nisu objavile financijsko izvješće za treće tromjesečje. Radi se o "starim znancima" po tom pitanju: Jadran Filmu, Pounju, Brodomerkuru, Imunološkom zavodu te Agrokorovim trolistu Tisak, Vupik i PIK Vinkovci. Burza ovim kompanijama redovito izriče javnu opomenu, ali ovoga je puta mjera bila popraćena i novčanom kaznom od, doduše simboličkih, 5000 kuna.

Sa Zagrebačke burze pojašnjavaju kako javne opomene s novčanim kaznama izriču izdavateljima ako teže ili učestalo krše odredbe Pravila Burze i drugih burzovnih akata unutar kalendarske godine. "Zagrebačka Burza je već i prije izdavateljima koji su teže ili učestalo kršili odredbe Pravila Burze i drugih akata Burze izricala javne opomene s novčanom kaznom", naglašavaju sa ZSE-a. Inače, burza može izricati i nejavne novčane kazne, a tvrde da se ove godine još nisu odlučili za takvu mjeru.

 

5000 kuna

iznosi kazna izrečena za sedam kompanija

Kako se radi o kompanijama koje su poslovno već dugo polumrtve, a u slučaju Agrokora de facto ugašene osnivanjem zrcalnih kompanija, kako je predviđeno nagodbom, postavlja se pitanje hoće li ove kazne polučiti efekta. Sa Zagrebačke burze tvrde kako pridržavanje Pravila i drugih akata predstavlja minimum kojeg se izdavatelji moraju držati.

"Izricanje sankcija doista je zadnja instanca, prije koje ulažemo značajne napore kako bismo osvijestili važnost transparentnosti kod uvrštenih društava, kroz edukacije, konzultacije s našim stručnim timovima i na druge načine. Pomaci se vide, ali riječ je o dugotrajnom procesu koji zahtijeva napore svih uključenih strana. Nadamo se da će ove mjere imati određenog učinka", tvrde sa Burze. Na pitanje namjeravaju li ove i Agrokorove kompanije uskoro isključiti, poručili su kako sukladno svojim ovlastima, nakon provedenog periodičnog pregleda početkom 2019. godine mogu donijeti odluku o tome ispunjavaju li neke dionice uvjete za prestanak uvrštenja s Uređenog tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close