Nešto se neuobičajeno događa na ZSE

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. prosinac 2013. u 12:38
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Neuobičajeno je visok promet s obzirom da nema konkretnih poslovnih vijesti koje bi stajale iza življe aktivnosti investitora.

Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas ojačali, uz neuobičajeno visok promet s obzirom da nema konkretnih poslovnih vijesti koje bi stajale iza življe aktivnosti investitora, a najveće promete bilježe dionice HT-a, AD Plastika i Zagrebačke banke.

Crobex indeks oko podneva je bio u plusu 0,24 posto, na 1.770 bodova, a Crobex10 0,21 posto, na 990 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,51 milijuna kuna, te je bio otprilike 4,8 milijuna veći nego u petak u ovo doba.

„Tržište je danas u blagom porastu, uz nešto veću likvidnost nego prethodnih dana, iako zasad nema konkretnih poslovnih vijesti koje bi stajale iza življe aktivnosti investitora na domaćem tržištu“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Najveći promet ostvaren je do sada dionicom HT-a, oko 2 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,13 posto, na 175,18 kuna.

Milijunski prometi do podneva su ostvareni još dvjema dionicama – AD Plastika, čija je cijena oslabila 0,83 posto, na 126 kuna, i Zagrebačke banke, čija je cijena skočila 1,83 posto, na 26,19 kuna.

Većina izdanja bilježi dobitke. Pritom se po skoku cijene ističe dionica IGH, za 14,6 posto, na 207,9 kuna.

Stoga i nije iznenađenje da najveći skok među specijaliziranim indeksima bilježi upravo Crobexkonstrukt, koji je oko podneva bio na dobitku 3,2 posto.

Nešto izraženiji pad cijene, pak, bilježi dionica Lošinjske plovidbe, za 8,7 posto, na 130 kuna.

„Na europskim burzama najvažniji indeksi većinom su u pozitivnom području, zahvaljujući podatku o porastu poslovne aktivnosti u eurozoni“, navodi Matić.

PMI indeks poslovne aktivnosti u eurozoni u prosincu je porastao na 52,1 bod, s u studenome zabilježenih 51,7 bodova. To je nešto više od očekivanja ekonomista, koji su u Reutersovoj anketi procjenjivali da će u prosjeku biti 51,9 bodova. Svako očitanje tog indeksa iznad 50 bodova ukazuje na ekspanziju poslovne aktivnosti.

Na europskim burzama, trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 0,44 posto, pariški CAC 0,82 posto, a frankfurtski DAX 1,11 posto.

Danas se još čeka objava podatka o industrijskoj aktivnosti u SAD-u u studenome, a sutra ZEW indeksa povjerenja investitora u Njemačkoj, te inflacije u SAD-u, dodaje Matić.

„Ipak, najvažnije smjernice investitori čekaju nakon sastanka Feda sredinom tjedna, s kojeg se očekuju pojedinosti o daljnjoj sudbini monetarnih poticaja američkom gospodarstvu“, zaključuje Matić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

MISLIM, DA U OVO VRIJEME NIJE NEUOBIČAJENO BOŽIČNO PRESLAGIVANJE PORTFELJA, JER SU
POVOLJNE CIJENE. LANE SE TO ODVIJALO U SIJEČNJU, PRVI PUTA NAKON DUGO GODINA.


Nešto neuobičajeno ili uobičajeno!? Toliko uobičajeno da postoji čak i termin za to – Santa Claus rally

http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus_rally

da smo na nekoj normalnoj burzi to bi bilo to, a ovako se mogu samo nasmijati

Nešto neuobičajeno ili uobičajeno!? Toliko uobičajeno da postoji čak i termin za to – Santa Claus rally

http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Claus_rally

New Report

Close