Manji prihodi, ali bolja profitabilnost

Autor: Marija Brnić , 26. travanj 2017. u 21:59
Prihodi AD Plastika pali na 718 milijuna kuna/Igor Kralj/PIXSELL

Racionalizacija proizvodnih procesa snizila rashode.

Unatoč 9 posto manjim poslovnim prihodima, uprava AD Plastik Grupe na čelu s Marinkom Došenom, zadovoljna je lanjskim rezultatima budući da su su još značajnijim smanjenjem rashoda poboljšali profitabilnost.

Poslovni prihodi grupe iznosili su 936 milijuna kuna, pri čemu su prihodi AD Plastika dd iznosili 718 mil. kuna i pali su za 6,9 posto manji. Pad prihoda prema izviješću uprave posljedica su manjih narudžbi kupca Hella, manjeg obima prihoda iz projektnih aktivnosti, kao i utjecaja tečaja. S druge strane rashodi su rezultat racionalizacije procesa u proizvodnji na svim lokacijama grupe pa je godina zaključena s ostvarenom EBITDA od 135,9 mil. kuna, što je 18 posto bolji rezultat nego 2015., a neto dobit grupacije iznosi 49,7 milijun kuna.

EBITDA marža iznosi 14,5 posto u odnosu na 11,2 posto ostvarenih godinu ranije. Nastavljen je drugu godinu za redom i trend poboljšanja financijske pozicije, pa je kreditna zaduženost smanjena koncem godine za 38 milijuna kuna, a smanjene su i obveze prema dobavljačima za 42 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close