'Maistra je podcijenjena, krenite u otkup'

Uprava traži da se 283 milijuna kuna dobiti zadrži u kompaniji/ Dusko Marusic/PIXSELL Uprava traži da se 283 milijuna kuna dobiti zadrži u kompaniji/ Dusko Marusic/PIXSELL

Unatoč ogromnom rastu dobiti i velikom potencijalu, dionica stagnira na 300 kuna.

Namjera Maistre da gotovo 283 milijuna kuna dobiti zadrži u kompaniji izazvala je nezadovoljstvo nekih manjinskih dioničara.

Za godišnju skupštini 11. lipnja, stižu protuprijedlozi kojima uglavnom idu u smjeru isplate nagrade dioničarima, a jučer je na osvanuo prijedlog za pokretanje programa otkupa vlastitih dionica kojim bi se povećala likvidnost i cijena.  "Dionica Maistre je znatno podcijenjena. Prihodi od 2016.-2018. povećani su s 950 milijuna kuna na 1,182 milijardi, a neto dobit a sa 130 na 282 milijuna kuna.

Unatoč ogromnom rastu dobiti i velikom budućem potencijalu rasta prihoda, cijena dionice zbog neefikasnosti i nelikvidnosti tržišta kapitala nije se pomakla s prosječne vrijednosti od 300 kuna dvije godine. Stoga smatram da je u interesu svih dioničara, i same Maistre, da dio dobiti u iznosu od 32,8 milijuna kuna preusmjeri u program otkupa vlastitih dionica", stoji u protuprijedlogu Matee Prodanov iz Milana u čijem je vlasništvu - šest dionica. 

Tako će Maistra povećati povrat na kapital te pokazati tržištu da vjeruje u svoju fundamentalnu vrijednost i potencijal, uvjerava. Argumentirajući svoj zahtjev ističe da je omjer cijene i zarade (P/E) Maistre 11,6, dok je kod konkurenata Plave lagune, Valamar i Arene viši. 

"Uzmemo li prosjek, dobivamo P/E od 16,5 puta što ukazuje da bi cijena Maistre trebala iznositi 426 kuna. S programom otkupa tvrtka će pokazati da vodi brigu o vrijednosti kapitala dioničara, donijeti likvidnost koju tržište već dugo vremena očekuje i ujedno investirati u samu sebe po odličnoj cijeni", smatra. 

Cijena dionici od početka godine drži se na razini oko 300 kn, a dnevno ne bude ni desetak transakcija.  Prošlog tjedna Risto Prodanov i Berislav Iskra, u čijem je vlasništvu 66.499 te 13.570 dionica, predložili su kunu dividende, a Mirko Gavrić s 1512 dionica pet kuna.

"Tri protuprijedloga ukazuju na očekivanje dijela malih dioničara za značajnijim sudjelovanjem u vrijednosti koju stvara kompanija, što nije iznenađenje s obzirom na rast proteklih godina. No, on je velikim dijelom rezultat znatnih investicija, koje će se prema najavama kompanije u određenoj mjeri i nastaviti, o čemu će najviše ovisiti izdvajanje sredstava u druge svrhe", komentirao je Anto Augustinović, analitičar tržišta kapitala u Ersteu. 

Komentari (3)
 • naimxs
  naimxs 15:05 15.5.2019.

  Risto je poslao kćer da ga zastupa u medijima. Očito Adris pokusava zaskvizati Maistru, a Risto bi htio uzeti vise love nego mu Vlahović nudi. Legitimno.

 • viewer
  viewer 13:49 15.5.2019.

  Ne razumijem zašto bi cijena neke dionice trebala rasti, ako se ne ispalćuje dividenda. Postoje dva razloga, zašto netko kupuje neku dionicu. Jedan je solidna dividenda i drugi je dobro poslovanje kompanije.

 • Mr.Nobody
  Mr.Nobody 9:46 15.5.2019.

  Ma hajde bogati. Mislim da je i gospodinu Bakicu vec puna kapa ZSE. Agrokor je prelio casu, povukao sam sve (osim blokiranog agrokorovog kriminala) ukljucujuci i Maistru i Valamar i Arenu jer sluze samo za malverzacije i otisao u ozbiljnije burzovne kotacije

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!