Jedino burzi i depozitoriju smanjuju naknadu za 2014.

Autor: Tin Bašić , 12. prosinac 2013. u 20:00
Petar-Pierre Matek, čelnik Hanfe, Ivana Gažić. čelnica ZSE i Stjepko Čičak, član Uprave SKDD-a/ Žarko Bašić/PIXSELL

Tijekom izrade nacrta pravilnika u Hanfi su u obzir uzimali niz čimbenika, kao što su stanje na tržištu i sistemska važnost subjekta.

Zagrebačka burza i Središnje klirinško depozitarno društvo jedina su dva aktera domaćeg tržišta kapitala kojima regulator u idućoj godini planira smanjiti naknade.

Prema prijedlogu Pravilnika o izračunu, visini i naplati naknada koje se plaćaju Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga za 2014. godinu, Zagrebačka burza trebala bi plaćati 0,003 tisućinke ukupne tržišne kapitalizacije financijskih instrumenata, bez obveznica. SKDD bi trebao plaćati, prema ovom prijedlogu, 0,005 tisućinki tržišne vrijednosti financijskih instrumenata, izuzev dužničkih papira. Za te papire burza bi plaćala 0,0001 tisućinki naknade, a Depozitorij 0,0005 tisućinki. Prema pravilniku Hanfe koji je na snazi za ovu godinu, burza plaća 0,005 tisućinki naknade, a SKDD 0,007 tisućinki. Burza i Depozitorij jedine su kojima se predlaže smanjenje naknade, a pravilnik regulira naknade za ukupno 11 različitih institucija.

 

690tisuća

kuna iznos je naknada koje je burza platila Hanfi u 2012.

To su, između ostaloga, osiguravatelji i reosiguravatelji, društva za zastupanje u osiguranju, investicijska društva, društva za upravljanje mirovinskim fondovima, upravitelji investicijskih fondova, leasing i faktoring kuće te mirovinska osiguravajuća društva. Na pitanje zašto se naknada smanjuje samo burzi i SKDD-u, iz Hanfe kažu da uslijed specifičnosti aktivnosti i usluga koje obavljaju subjekti nadzora nije moguće ujednačiti iznose naknada. Ističu da su tijekom izrade nacrta pravilnika uzimali u obzir niz čimbenika, kao što su stanje na tržištu, sistemska važnost pojedinog subjekta nadzora i/ili segmenta industrije.

"Potrebno je istaknuti i kako se kod izračuna naknada za pojedine segmente industrije koriste različiti načini izračuna. Uslijed navedenog, nije moguće potpuno ujednačiti iznose naknada, niti ih usporediti", kažu u Hanfi. Posljednji javno dostupni izvještaj burze za 2012. pokazuje da su Hanfi platili 690.000 kuna naknade, što je 84 posto više nego u 2011. godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close