Izlasci na burzu donijeli četiri puta više novca nego lani

Autor: Tomislav Pili , 09. svibanj 2017. u 07:58
Antera MidStream izašla je na burzu 4. svibnja/REUTERS

Unatoč skoku IPO-a, primjetan je izostanak velikih kompanija, poput Spotifya, Airbnb-a ili Ubera.

Glad investitora za dionicama uz iznimno nisku kolebljivost tržišta rezultirala je ove godine renesansom u izlascima na burzu. No, najveće i najzanimljivije inicijalne javne ponude (IPO) i dalje su "miljama daleko". Prema podacima Dealogica koje prenosi Wall Street Journal, na američkim burzama u prva četiri mjeseca prikupljeno je 18 milijardi dolara. To je četiri puta više nego u istom lanjskom razdoblju, a i dvostruko više nego u cijeloj 2015. godini.

Zebnja među menadžerima
Naime, u protekle dvije godine menadžeri američkih kompanija sa zebnjom su gledali na mogućnost uvrštenja dionica jer su smatrali da će tržište manje vrednovati kompanije nego u prijašnjim rundama dokapitalizacije. Taj strah nije u potpunosti nestao, tvrde analitičari, ali izvedba novih dionica polako ohrabruje i najustrašenije. U dosadašnjem dijelu godine novouvrštene dionice trguju se po prosječno 11 posto višoj cijeni u odnosu na cijenu iz IPO-a.

 

11 posto

porasle su u prosjeku cijene dionica kompanija koje su izašle na burzu

Za usporedbu, tijekom cijele 2016. dionice iz IPO-a ojačale su gotovo trećinu. Među kompanijama koje se pripremaju za izlazak na burzu je MongoDB, tvrtka za analizu podataka, a koja bi mogla biti vrednovana više od 1,6 milijardi dolara. Valja spomenuti i Switch, operatera podatkovnih centara, kojeg bi investitori mogli vrednovati i do dvije milijarde dolara. Među najavljenima uvjerljivo je najveći kandidat Altice, operater kablovske televizije. Ta je kompanije predala prošloga mjeseca dokumente za izlazak na burzu gdje bi mogli prikupiti do milijardu dolara, a bili bi vrednovana na 20 milijardi dolara. Međutim, izlasci na burzu još se nisu razmahali "punim plućima", a posebno upada u oči izostanak velikih i razvikanih kompanija. Naime, od velikih IPO-a ove je godine, točnije u ožujku, na burzu izašao samo Snap vrednovan na 24 milijarde dolara. Uber i Airbnb ne očekuju se na burzi prije 2018. godine.

Znaci antipatije
Jedan od najpraćenih kandidata za IPO, tvrtka za dijeljenje uredskih prostora WeWork, uskoro će pokrenuti još jednu rundu dokapitalizacije od barem tri milijarde dolara. To je više nego što su na burzi prikupile sve tvrtke – osim Snapa – koje su se ove godine odlučile na IPO. Prema tvrdnjama upućenih izvora, dokapitalizacija znači da WeWork neće izaći na burzu još najmanje godinu dana. Još jedan znak antipatije prema prikupljanju novca prodajom dionica je servis za streaming glazbe Spotify. Švedska kompanija razmatra prodaju već postojećih dionica svojih dioničara.

Komentirajte prvi

New Report

Close