HT sve tvrtke kćeri sveo u HT holding

Davor Tomašković odlazi iz HT-a 1. travnja/ Slavko Midžor/PIXSELL Davor Tomašković odlazi iz HT-a 1. travnja/ Slavko Midžor/PIXSELL

Operater, uz rekordnu dividendu unazad šest godina, objavio i rezultate konsolidacije nekretnina, prodaje strujnog biznisa i strateškog projekta DT-a.

U pozadini najviše dividende Hrvatskog telekoma (HT) u posljednjih šest godina, dividende koja je za 2/3 veća od one koju je za svog mandata prakticirao predlagati Nadzornom odboru aktualni predsjednik Uprave Davor Tomašković i prve dividende koja se vratila dvoznamenkastom iznosu, od 10 kuna za 2018., najveći operater u Hrvatskoj objavio je u svom izvješću za prošlu godinu još nekoliko zanimljivih poslovnih poteza.

Najveći među njima opsežna je konsolidacija portfelja tvrtki kojima upravlja HT. Društvo M-Tele, koje je prije dvije godine osnovao u Hrvatskoj Magyar Telekom i preko kojeg je obavljena akvizicija Crnogorskog telekoma, lani je pod svoje upravljanje preuzelo sve tvrtke u kojima HT ima udio. Izuzetak je HT Mostar. S novim imenom, HT Holding, tvrtka čiji je temeljni kapital 929,9 milijuna kuna sada u ime HT-a upravlja s Combisom, Iskonom, KDS-om, E-Toursom, Optimom (koja je u međuvremenu pripojila H1 telekom) i Crnogorskim telekomom.

No, HT još nije u cijelosti završio konsolidaciju svoje imovine. Među inima, još uvijek ima udio u Aerodromu Brač i Tehnološkom centru Split. Lani je HT prodao udio u TV tornju Sljeme tvrtci Odašiljači i veze, zatim je oglasio prodaju jedne od najvećih nekretnina u svom vlasništvu - poslovne zgrade od 11.094 kvadrata u kojoj je bio T-Mobile u Vukovarskoj ulici u Zagrebu. Cijena nije bila navedena. Za 20,4 milijuna kuna HT je oglasio i prodaju poslovne zgrade od 2970 kvadrata u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, kao i za 11,6 milijuna kuna poslovne zgrade od 1680 kvadrata u Lazinskoj ulici u Zagrebu.

Prodavao je još zgrade u Bjelovaru za 5,4 milijuna kuna, Osijeku za 1,44 milijuna kuna, zatim skladište u Velikoj Gorici za 29,9 milijuna kuna i druge objekte. U branši se priča da HT do travnja, kad upravljanje kompanijom preuzima novi predsjednik uprave Kostas Nebis, planira preseliti sjedište bliže centru Zagreba - u Radničku ulicu. Tamo je kod kružnog toga izgrađena jedna zgrada. Nagađa se da će ih biti tri. No, sve je to zasad nepotvrđeno.

Druga zanimljivost u izvješću HT-a za 2018. je aktivacija Pan-Net Croatia, Dutsche telekomove (DT) strateške inicijative kroz koju se postojeću telekom infrastrukturu planira zamijeniti optikom i podatkovnim centrima, a njih povezati na razini cijele Europe. U Hrvatskoj je tako nešto postalo poznato kao TeraStream, super brzo surfanje od 1Gbit/s, a što je lani u ožujku HT, kao prvi u DT grupi, ponudio kao komercijalnu uslugu.

Izravno ili ne, sada je HT objavio da je od tvrtke Pan-Net Croatia lani imao prihod od gotovo milijun dolara i potraživanja veća od dva milijuna dolara. Početak rotacije novca u ovom segmentu signal je da bi operater uistinu mogao realizirati plan da trošak upravljanja fiksnom mrežom smanji do trećine sadašnjeg iznosa i umnogome pojednostavi upravljanje njome. HT je također lani i udvostručio iznos dionica u svom trezoru s 218.471 na 450.517 uz rast rezervi za te dionice s 37 na 71 milijun kuna.

Kompanija je povećala EBITDA maržu za 0,5 postotnih bodova na 40,9 posto. Iako prihod u Hrvatskoj i dalje pada, onaj ukupan porastao je 0,4 posto na 7,78 milijardi kuna. Konačno, HT navodi i da je poslovanje sa strujom RWE-u prodao za 30 mil. kuna, dok je trošak akvizicije H1 telekoma bio 189 milijuna kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!