HT sve tvrtke kćeri sveo u HT holding

Davor Tomašković odlazi iz HT-a 1. travnja/ Slavko Midžor/PIXSELL Davor Tomašković odlazi iz HT-a 1. travnja/ Slavko Midžor/PIXSELL

Operater, uz rekordnu dividendu unazad šest godina, objavio i rezultate konsolidacije nekretnina, prodaje strujnog biznisa i strateškog projekta DT-a.

U pozadini najviše dividende Hrvatskog telekoma (HT) u posljednjih šest godina, dividende koja je za 2/3 veća od one koju je za svog mandata prakticirao predlagati Nadzornom odboru aktualni predsjednik Uprave Davor Tomašković i prve dividende koja se vratila dvoznamenkastom iznosu, od 10 kuna za 2018., najveći operater u Hrvatskoj objavio je u svom izvješću za prošlu godinu još nekoliko zanimljivih poslovnih poteza.

Najveći među njima opsežna je konsolidacija portfelja tvrtki kojima upravlja HT. Društvo M-Tele, koje je prije dvije godine osnovao u Hrvatskoj Magyar Telekom i preko kojeg je obavljena akvizicija Crnogorskog telekoma, lani je pod svoje upravljanje preuzelo sve tvrtke u kojima HT ima udio. Izuzetak je HT Mostar. S novim imenom, HT Holding, tvrtka čiji je temeljni kapital 929,9 milijuna kuna sada u ime HT-a upravlja s Combisom, Iskonom, KDS-om, E-Toursom, Optimom (koja je u međuvremenu pripojila H1 telekom) i Crnogorskim telekomom.

No, HT još nije u cijelosti završio konsolidaciju svoje imovine. Među inima, još uvijek ima udio u Aerodromu Brač i Tehnološkom centru Split. Lani je HT prodao udio u TV tornju Sljeme tvrtci Odašiljači i veze, zatim je oglasio prodaju jedne od najvećih nekretnina u svom vlasništvu - poslovne zgrade od 11.094 kvadrata u kojoj je bio T-Mobile u Vukovarskoj ulici u Zagrebu. Cijena nije bila navedena. Za 20,4 milijuna kuna HT je oglasio i prodaju poslovne zgrade od 2970 kvadrata u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, kao i za 11,6 milijuna kuna poslovne zgrade od 1680 kvadrata u Lazinskoj ulici u Zagrebu.

Prodavao je još zgrade u Bjelovaru za 5,4 milijuna kuna, Osijeku za 1,44 milijuna kuna, zatim skladište u Velikoj Gorici za 29,9 milijuna kuna i druge objekte. U branši se priča da HT do travnja, kad upravljanje kompanijom preuzima novi predsjednik uprave Kostas Nebis, planira preseliti sjedište bliže centru Zagreba - u Radničku ulicu. Tamo je kod kružnog toga izgrađena jedna zgrada. Nagađa se da će ih biti tri. No, sve je to zasad nepotvrđeno.

Druga zanimljivost u izvješću HT-a za 2018. je aktivacija Pan-Net Croatia, Dutsche telekomove (DT) strateške inicijative kroz koju se postojeću telekom infrastrukturu planira zamijeniti optikom i podatkovnim centrima, a njih povezati na razini cijele Europe. U Hrvatskoj je tako nešto postalo poznato kao TeraStream, super brzo surfanje od 1Gbit/s, a što je lani u ožujku HT, kao prvi u DT grupi, ponudio kao komercijalnu uslugu.

Izravno ili ne, sada je HT objavio da je od tvrtke Pan-Net Croatia lani imao prihod od gotovo milijun dolara i potraživanja veća od dva milijuna dolara. Početak rotacije novca u ovom segmentu signal je da bi operater uistinu mogao realizirati plan da trošak upravljanja fiksnom mrežom smanji do trećine sadašnjeg iznosa i umnogome pojednostavi upravljanje njome. HT je također lani i udvostručio iznos dionica u svom trezoru s 218.471 na 450.517 uz rast rezervi za te dionice s 37 na 71 milijun kuna.

Kompanija je povećala EBITDA maržu za 0,5 postotnih bodova na 40,9 posto. Iako prihod u Hrvatskoj i dalje pada, onaj ukupan porastao je 0,4 posto na 7,78 milijardi kuna. Konačno, HT navodi i da je poslovanje sa strujom RWE-u prodao za 30 mil. kuna, dok je trošak akvizicije H1 telekoma bio 189 milijuna kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve