Gospodarski rast ne osjeti se na tržištu kapitala

Autor: Tomislav Pili , 05. prosinac 2017. u 22:01
Ivana Gažić, čelnica Zagrebačke burze/Matija Habljak/PIXSELL

U tromjesečnom kretanju CROBEXtr-a, od 13 kvartala rasta BDP-a, taj indeks je bio u minusu čak sedam puta.

Hrvatskom tržištu kapitala ne može pomoći čak ni najsnažniji adut – gospodarski rast. Prošlotjedna objava Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazala je da gospodarski rast u Hrvatskoj neprekidno traje već 13 kvartala.

Međutim, kretanje cijena dionica na Zagrebačkoj burzi izraženo kroz indeks CROBEXtr – koji osim rasta cijena dionica uračunava i dividende – pokazuje da je tržište u potpunom raskoraku s makroekonomskim kretanjima. Razloge treba potražiti u dva događaja koji su ponajviše obeshrabili investitore u posljednje dvije godine, a to je porez na kapitalnu dobit te posrnuće Agrokora. Podaci DZS-a pokazuju da je od početka 2014. realni rast BDP-a prvi puta zabilježen u trećem kvartalu te godine od 0,3%, a u četvrtom kvartalu rast je ubrzao na 0,8%.

Međutim, CROBEXtr te je godine ukupno porastao tek 0,6%. I dok za 2014. još možemo reći kako je trebalo pričekati da investitori shvate kako je ekonomski oporavak "uhvatio korijenje", što reći za 2015. u kojoj je indeks stagnirao ostvarivši tek 0,04% rasta. Podsjetimo, te je godine kvartalni realni rast gospodarstva iznosio između 1,4 i 3,7 posto. Ako se promatra tromjesečno kretanje CROBEXtr-a, od 13 kvartala rasta BDP-a, negativna vrijednost indeksa zabilježena je čak 7 puta.

 

3,7 posto

u minusu je CROBEXtr za ovu godinu

Snažniji rast vrijednosti dionica od stope rasta BDP-a zabilježen je tek u tri slučaja. Anto Augustinović, analitičar tržišta kapitala u Erste banci ističe kako su makroekonomska kretanja kao što je rast BDP-a svakako jedan od elemenata koji imaju utjecaja na burzovna kretanja, ali nisu i jedini.  "Na dioničko tržište utječu brojni drugi i vrlo različiti čimbenici, od poslovnih okolnosti za svaku pojedinu kompaniju ili sektor do globalnih kretanja, bilo iz ekonomskog, geopolitičkog, tehnološkog ili drugog područja", kaže Augustinović. Financijski analitičar Zagrebačke banke Luka Grgić najprije ističe da na cijene dionica – osim rezultata poduzeća – utječu i vanjski faktori koji kratkoročno ili dugoročno mogu značajnije utjecati na vrijednost dionica od samih ostvarenih rezultata u pojedinom poduzeću.

"Tako primjerice politička nestabilnost ili značajnije promjene cijena nafte ili valuta u nekoliko dana mogu izbrisati višemjesečni rast cijena dionica", pojašnjava Grgić. Dodaje kako tržište generalno ne prati rast gospodarstva već tržišni igrači kod svojih odluka o investiranju pokušavaju predvidjeti fundamente (primjerice rast BDP-a ili neto dobit poduzeća) i do godine dana unaprijed i u skladu s time donose svoje odluke. 

"Kada tržišni igrači ispravno predvide ta kretanja, događa se vremenski odmak, odnosno kašnjenje kretanja BDP-a za dioničkim tržištem od šest mjeseci do godine dana. Naravno da korelacija između ovih kretanja ne iznosi 1, ali za potvrdu ove kauzalnosti trebalo bi promatrati dulje vremensko razdoblje te 'očistiti' podatke od teško predvidivih, no značajnih događaja koji su u žargonu poznati kao 'crni labudovi", smatra Grgić.

A takav "crni labud" ove je godine definitivno afera Agrokor koja je zaustavila početak primjetnijeg oporavka Zagrebačke burze započet u drugom polugodištu prošle godine. Podsjetimo, CROBEXtr prošle je godine ostvario rast iznad 21 posto i u jednom je trenutku ušao među 10 najbrže rastućih burzovnih indeksa u svijetu. Međutim, potres koji je izazvao Agrokor na tržištu ogleda se u ovogodišnjem minusu indeksa od 3,7 posto.

Valja naglasiti kako je CROBEXtr u posljednje vrijeme izbrisao dio gubitaka jer je početkom lipnja bio u najvećem ovogodišnjem minusu od 7,7 posto u odnosu na kraj prošle godine. No, predsjednicu Uprave Zagrebačke burze ne napušta optimizam vjerujući da će se iduće godine ekonomski rast preliti i na dioničko tržište. "Oporavak gospodarstva stvarno se osjeća. Dionički prometi se u posljednje vrijeme oporavljaju i govore da ima mjesta optimizmu", naglašava Gažić. Na pitanje koliko je porez na kapitalnu dobit uveden lani utjecao na tržište, Gažić podsjeća da je to svakako obeshrabrilo dio investitora. "Naglašavali smo da nismo protiv poreza, ali tehnička provedba nije dobro osmišljena", smatra Gažić. Što se tiče političkog utjecaja, odnosno lanjskih prijevremenih izbora, Gažić kaže kako nije imala dojam da je to utjecalo na trgovanje.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Ljudi su već toliko puta opljačkani (sve uz blagoslov i odobrenje nadležnih regulatora i institucija kao u slučaju Agrokor) da sada pušu i na hladno. Gubitak je naravno u tom slučaju samo vaš, ali ako nešto ipak uspijete zaraditi, država vam odmah uzima svojih 12%. Osobno sam vrlo zahvalan Vladi RH što je 01.01.2016. uvela porez na kapitalnu dobit jer sam tada u potpunosti odustao od ZSE i posvetio se kriptovalutama, uz profite od preko 1000%.

***meni je nevjerojatno da su zbog pišljivih 14 milijuna ubranih kuna od tog poreza u cijeloj državi unutar godine dana išli ubiti tržište dionica…bravo majstori!

Porez na kapitalnu dobit je najveća brana ulaganja privatnih osoba u dionice. A i svi šokovi što su ih fizičke osobe doživjele sa padom dionica. A i bankama nije u interesu da građani ulažu u dionice. Ovako imaju štednju za 1 % kamata a ministar financija Marić ih očito svojom politikom u tome podržava.

narod živi bolje ali to ne zna, imamo gospodarski rast ali ga burza ne osjeti, očito smo svi u zabludi, neznanju i neosjetljivosti, oni najneosjetliviji neznalice davno su napustili ovu državu, sada vjerojatno osjete i znaju da im je bolje,

možda je do klime, treba možda osnovati kakvu Agenciju za ispitivanje utjecaja klime na nezadovoljstvo i neosjetljivost stanovništva,

mogli bi zaposliti nekoliko uhlj….ups stručnjaka poput Barbarice za ugljikovodike, ona se tamo stvarno naradila, samo još nitko nije svjestan da ćemo svi imati toliko zarade od nafte, da ćemo biti jači od Naftnog fonda, samo dok nam se Ivan vrati na čelo HNS, budimo strpljeni i čekajmo svoje spasioce

New Report

Close