Europske dionice na najnižim razinama u pet tjedana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2014. u 12:53
Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionica danas pale drugi dan zaredom, zaronivši na najniže razine u pet tjedana, jer su ulagači pod dojmom oštrog pada indeksa na Wall Streetu i anemičnih pokazatelja iz gospodarstva eurozone.

Na europskim su burzama cijene dionica danas pale drugi dan zaredom, zaronivši na najniže razine u pet tjedana, jer su ulagači pod dojmom oštrog pada indeksa na Wall Streetu i anemičnih pokazatelja iz gospodarstva eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u minusu 0,5 posto, na 1.360 bodova, nakon što je jučer potonuo 0,9 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 12,30 sati na gubitku 0,35 posto, na 6.533 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 9.368 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 4.352 boda.

U posljednja dva tjedna FTSEurofirst izgubio je više od 3,5 posto, zbog smanjenje poslovnih procjena niza europskih kompanija i strahovanja ulagača da će Fed povećati ključne kamate prije nego što se očekuje.

Ulagače je pokolebao i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, što je posljedica vijesti o eboli u SAD-u. Muškarac koji je nedavno doputovao iz Liberije u Dallas prva je osoba kojoj je dijagnosticirana ebola u SAD-u i prvi slučaj uopće izvan Afrike.

Strah od širenja tog smrtonosnog virusa izazvao je na Wall Streetu oštar pad cijena dionica zrakoplovnih prijevoznika i drugih transportnih kompanija, jer su ulagači zbog nesigurnosti odlučili pokupiti zaradu s tržišta.

S nestrpljenjem se danas očekuje ishod redovne sjednice čelnika Europske središnje banke, a predsjednik ECB-a Mario Draghi trebao bi predstaviti detalje najavljenih novih programa kupnje vrijednosnica s pokrićem u imovini (ABS) i pokrivenih obveznica.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će ECB najaviti kupnju ABS-a i pokrivenih obveznica u iznosu od 200 milijardi eura u idućih godinu dana.

Na taj način monetarne vlasti pokušat će potaknuti kreditiranje, a time rast gospodarstva i inflacije u eurozoni kako bi se suzbili rizici od deflacije.

Jučer objavljeni podaci o PMI indeksima industrijske aktivnosti širom eurozone potvrdili su tezu o usporenom rastu gospodarstva tog bloka, što zajedno s preniskom inflacijom, pojačava pritisak na ECB da uvede i dodatne mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike, po uzoru na američku i japansku središnju banku.

A to bi moglo izazvati sukobe između Draghija i njemačkih dužnosnika koji se tome oštro protive.

Na Wall Streetu se, pak, danas očekuje vrlo oprezno trgovanje. Oko 12,30 sati terminski S&P 500 indeks bio je u minusu 0,2 posto, nakon što je jučer potonuo više od 1 posto.

„Svi budno prate kretanje S&P 500 indeksa. Ulazi li u silazni trend ili ne? Ako nam njegovo kretanje pošalje signal za prodaju, uslijedit će ozbiljna korekcija cijena dionica. No, još je prerano za zaključak da će se to dogoditi“, kaže Gerard Sagnier, tehnički analitičar u tvrtki Aurel.

Komentirajte prvi

New Report

Close