Europske burze porasle, u fokusu Škotska

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2014. u 15:03
Foto: Thinkstock

Rast cijena dionica zahvaljuje se novom rekordnom dosegu Dow Jones indeksa jučer na Wall Streetu.

Na europskim su burzama cijene dionica danas porasle, zahvaljujući poruci Feda da će kamate u SAD-u još neko vrijeme ostati rekordno niske, a s nestrpljenjem se čeka ishod škotskog referenduma.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 13,30 sati u plusu 0,8 posto, na 1.396 bodova, što je njegova najviša razina u dva tjedna.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na dobitku 0,35 posto, na 6.805 bodova, dok je pariški CAC ojačao 0,65 posto, na 4.460 bodova, a frankfurtski DAX 0,95 posto, na 9.756 bodova.

Rast cijena dionica zahvaljuje se novom rekordnom dosegu Dow Jones indeksa jučer na Wall Streetu, nakon što su čelnici američke središnje banke priopćili da će ključne kamate ostati na niskim razinama još neko vrijeme.

Međutim, u posebno objavljenim projekcijama vidi se da čelnici Feda iduće godine očekuju brži rast kamata nego prije, pa tako procjenjuju da će na kraju 2015. kamate iznositi 1,375 posto, a ne 1,125 posto, koliko su očekivali prije.

To znači da će Fed kamate povećati iduće godine, a ostaje otvoreno pitanje hoće li to učiniti u prvom ili drugom dijelu godine i koliko će brzo cijena novca potom rasti.

„Fed je poslao miješane signale, no ulagači su ih odlučili pozitivno interpretirati. Odahnuli su jer središnja banka nije iznenadila u negativnom smislu i jer su joj poruke bile gotovo identične dosadašnjima“, kaže Robert Parkes, strateg u tvrtki HSBC Securities.

Unatoč rastu cijena dionica, ulagači su oprezni, na što ukazuje znatno manji obujam trgovanja nego prethodnih dana.

Posljedica je to neizvjesnosti u vezi referenduma u Škotskoj, gdje 4,3 milijuna Škota danas odlučuje hoće li živjeti u samostalnoj državi ili ostati u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će rezultati odgovora na pitanje "Treba li Škotska biti neovisna država?" biti neizvjesni do samoga kraja. Prema posljednjim anketama, tijesna većina glasača je za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Na Londonskom tržištu nema pritiska na prodaju, no obujam je trgovanja smanjen. Vidljivo je, međutim, da ulagači osiguravaju svoje portfelje od valutnog rizika“, kaže Pierre Martin, analitičar u Saxo banci.

A na Wall Streetu se danas očekuje nastavak rasta cijena dionica. Oko 13,30 sati terminski S&P, Dow Jones i Nasdaq indeks bili su u plusu otprilike 0,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close