Dropbox očekuje da će biti najvrjedniji IPO u tri godine

Autor: Tomislav Pili , 15. siječanj 2018. u 07:59
Kompanija namjerava u uvrštenju potvrditi trenutno vrednovanje kompanije od 10 milijardi dolara

Kompanija namjerava u uvrštenju potvrditi trenutno vrednovanje kompanije od 10 milijardi dolara.

Američka tvrtka za skladištenje podataka "u oblaku" Dropbox prva je u nizu američkih tehnoloških kompanija koja je odlučila ove godine izaći na burzu.

Štoviše, ako se potvrde trenutna vrednovanja kompanije od 10 milijardi dolara, to bi mogla biti najvrednija inicijalna ponuda dionica (IPO) nakon lanjskog uvrštenja Snapovih dionica. Prema navodima američkih medija koji se pozivaju na upućene izvore, Dropbox je u tajnosti predao Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC) dokumente za odobravanje javne ponude dionica. 

U posebnom fokusu
U kompaniji se nadaju da će njihovim dionicama na burzi početi trgovati do kraja ožujka. Aranžeri uvrštenja su banke Goldman Sachs i JPMorgan Chase, tvrde upućeni izvori Bloomberga. Predstavnici Dropboxa, Goldmana i JPMorgana odbili su komentirati ove navode. Dropbox navodno pregovara s još nekoliko banaka koje bi imale dodatnu ulogu u procesu uvrštenja. Uvrštenje Dropboxa, ali još više izvedba dionice u idućim danima bit će u posebnom fokusu financijske i tehnološke zajednice u SAD-u. Naime, Snapov IPO – vrijedan gotovo četiri milijarde dolara – pokazao se kao razočaranje s obzirom na pad vrijednosti dionice.  

 

14 mlrd.

dolara vrijedio je First Data u IPO-u 2015. godine

Mnogo bolji od Snapa 
Snapova dionica trenutno vrijedi malo više od 14 dolara, 17 posto manje u odnosu na cijenu iz IPO-a iz ožujka. Međutim, za razliku od Snapa koji je gubitaš od samog početka, Dropbox stoji dijametralno suprotno jer prodajni prihodi iznose više od milijardu dolara. Uz Dropbox, na burzu i to već 18. siječnja izlazi i tvrtka ADT koja cilja prikupiti više od 2,1 milijarde dolara. U prvom tromjesečju očekuje se i uvrštenje dionica Spotifyja, najvećeg svjetskog glazbenog servisa. Posljednji američki IPO u kojem je neka kompanija vrednovana više od 10 milijardi dolara bilo je uvrštenje dionica First Date 2015. godine. Ta je kompanija vrednovana na 14 milijardi dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close