Dok regija buja, ZSE kopni, ali CROBEX10 čekaju bolji dani

Autor: Marina Biluš , 22. travanj 2015. u 22:01
Poplava likvidnosti zaobišla domaće tržište kapitala/Fotolia

U Raiffeisenu očekuju osam posto rasta indeksa CROBEX10 u 12 mjeseci

Dok regionalna tržišta kapitala ubiru plodove bujice likvidnosti koja im je u prvom ovogodišnjem kvartalu osigurala zavidan rast, Zagrebačka burza iznimka je u tom pozitivnom trendu.

Na to su se u novoj tržišnoj analizi osvrnuli i analitičari Raiffeisena istaknuvši kako su CROBEX te indeksi bugarske i turske burze gubitnici tromjesečja jer su ga zaključili negativnim predznakom. 

Dvoznamenkast rast
"Za razliku od prethodnog tromjesečja, dionički indeksi šire regije u prvome tromjesečju 2015. većinom su rasli, a dosta njih je zabilježilo i dvoznamenkasti prinos. Agresivnija monetarna politika Europske središnje banke, smirivanje situacije u Ukrajini te zatišje u odnosima s Rusijom, kao i poboljšanje izgleda za većinu gospodarstava u regiji i eurozoni pozitivno su utjecali na dionička tržišta", kažu u RBA i navode da je mađarski BUX ostvario najbolji rezultat rastom od 18,4%, austrijski ATX imao je povrat veći od 16%,  češki PX skočio je 9,2% , a beogradski BELEX te BET, indeks burze u Bukureštu, su stagnirali", navodi se u analizi.

S druge strane, glavni hrvatskim indeksima i nova je godina donijela nastavak pada, CROBEX je izgubio 1,9%, a CROBEX10 0,9%. I većina sektorskih indeksa, ističu u RBA, je pala, a među njima najviše CROBEXtransport s minusom od čak 12%. Kad je riječ o redovnom prometu dionicama  minus je, usporedi li ga se s prethodnim kvartalom, iznosio 4,2%, no gubitak je čak četiri puta veći naspram prvog tromjesečja 2014. "S druge strane, tržišna kapitalizacija je porasla u odnosu na prethodno razdoblje za 2,7%, dok je u odnosu na prvo tromjesečje 2014.", iznosi RBA. 

Ipak poboljšanje
No unatoč neslavnom trendu, ovi analitičari blue chip indeksu Zagrebačke burze najavljuju nešto bolje dane: "Naša očekivanja za tekuću godinu se ipak kreću u smjeru poboljšanja zbog smanjenja jednokratnih troškova restrukturiranja, ali oporavka zemalja Središnje Europe i eurozone, što bi se moglo pozitivno odraziti na izvoznike i turističke kompanije". Ipak, upozoravaju, iznimno nizak redovni promet te slabe naznake oporavka gospodarstva ograničavaju potencijal rasta. "Očekivani P/E za 2015. indeksa CROBEX10 iznosi 12,4x. Po dividendnom prinosu s očekivanih 2,4% u 2015. CROBEX10 je na dnu regionalne ljestvice uz turski dionički indeks. Očekujemo skroman rast indeksa CROBEX10 u tekućem tromjesečju oko 8% u sljedećem 12-mjesečnom razdoblju", zaključuju u RBA.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close