Dionice su za 90% milijunaša najvažniji način obogaćivanja

Autor: Tomislav Pili , 29. rujan 2017. u 08:01
Granicu od milijun dolara imovine lani prešlo 1,15 milijuna ljudi/Fotolia

Udjel imovine koju milijunaši drže u dionicama prošle je godine porastao na petogodišnji maksimum.

Zahvaljujući većim ulaganjima u dionice bogati su prošle godine postali još bogatiji, pokazuje istraživanje o svjetskom bogatstvu konzultantske kuće Capgemini.

Broj milijunaša u svijetu porastao je prošle godine za gotovo osam posto, na rekordnih oko 16,5 milijuna, a njihovo bogatstvo dosegnulo je povijesno visokih 63,5 bilijuna dolara. K tome, bogatstvo pojedinaca s visokim netom bogatstvom – definirani imovinom raspoloživom za ulaganja od najmanje milijun dolara, ne računajući nekretnine u kojima stanuju, kolekcionarske predmete i potrošna dobra – na putu je da do 2025. godine premaši 100 bilijuna dolara.

Milijunašima je prošle godine postalo oko 1,15 milijuna ljudi, navodi se u izvješću. Sjedinjene Države, Japan, Njemačka i Kina imaju najviše milijunaša, koji zajedno čine gotovo dvije trećine ukupnog broja milijunaša na globalnoj razini. U SAD-u njihov je broj narastao na 4,8 milijuna, sa 4,46 milijuna, dok je u Kini porastao na 1,13 milijuna, s nešto više od milijun. Istraživanje financijske imovine milijunaša pokazalo je da su 31,3 posto imovine držali u dionicama u drugom tromjesečju 2017. godine, nasuprot 24,8 posto u 2016. godini.

To je ujedno i najviši udjel imovine u dionicama među tom skupinom ljudi u posljednjih pet godina. O važnosti dionica na povećanje bogatstva govori i podatak da 90 posto milijunaša tvrdi da su dionice dale "važan ili najvažniji doprinos izvedbi njihova ulaganja". Udio obveznica ostao je nepromijenjen, na 18 posto, dok je u novcu uvećan na 27,3 posto, s 23,5 posto. Udio alternativnih ulaganja, poput hedge fondova, financijskih izvedenica, stranih valuta, roba i rizičnog kapitala, potonuo je pak s 15,7 na 9,7 posto, pokazala je studija. Milijunaši u prosjeku ostvaruju 24,3 posto povrata po investicijskim portfeljima kojima u njihovo ime upravljaju specijalizirani menadžeri.

Komentari (2)
Pogledajte sve

što kupiti?

Radje ulazem u dionice, makar mogu i izgubit , nego da dam u banku na jedan posto kamata pa mi opet nakon nekog vremena novac vrijedi manje zbog inflacije .

New Report

Close