Dionice internetskog sektora dominirat će i 2039. godine

Autor: Tomislav Pili , 09. studeni 2014. u 22:00
Kineski trgovac na Wall Streetu je prikupio 25 milijardi dolara/Reuters

Tehnološki sektor odgovorit će na trendove i izazove koji će vladati krajem prve polovice 21. stoljeća.

Tehnološke kompanije dominirat će u sljedećih 25 godina, ocjenjuju američki analitičari izabravši 10 dionica koje bi mogle biti prvi izbor ulagača 2039. godine.

Kako javlja CNBC, za izbor su uzeta predviđanja o trendovima, izazovima i inovacijama koje će obilježiti to vrijeme, a na prvo mjesto zasjeo je Facebook. Prema obrazloženju, ne postoji tvrtka koja će od Facebooka biti dominantnija u načinu na koji ćemo komunicirati, informirati se i zabavljati u budućnosti. Riječi Jacka Maa, osnivača Alibabe, da će njegova tvrtka postojati najmanje  do 2101. godine očito su ozbiljno shvaćena, pa je izabran na drugo mjesto.

Ulazak na američko tržište kineskog internetskog trgovca nitko neće moći zaustaviti, smatraju analitičari. Svaki dugoročni portfelj dionica nezamisliv je bez Googlea na trećem mjestu. Dok danas najviše zarađuje od oglašavanja, Google će u budućnosti biti fokusiran na medicinu i vozila bez vozača.Od četvrtog do šestog mjesta nalaze se Apple, Tesla Motors i Nike. Proizvođač sportske opreme ponajviše će profitirati od rastuće srednje klase u Kini i Meksiku, ocjenjuju stručnjaci.

Sljedeće tri tvrtke također će profitirati od rasta srednje klase. Sedmo mjesto drži proizvođač kardiološke opreme Edwards Lifesciences dok je na osmom mjestu Carnival, najveća svjetska kompanija za krstarenja. Deveto mjesto pripalo je proizvođaču dentalne opreme Align Technology jer projekcije Goldman Sachsa pokazuju da će tržište dentalne opreme rasti po dvoznamenkastim stopama. Posljednje mjesto drži Veolia, proizvođač opreme za desalinizaciju vode. 

Top 10 dionica za sljedećih 25 godina, prema CNBC-u

  1. Facebook
  2. Alibaba
  3. Google
  4. Apple
  5. Tesla Motors
  6. Nike
  7. Edwards Lifesciences
  8. Carnival Corp.
  9. Align Technology
  10. Veolia  

Komentirajte prvi

New Report

Close