Dionica HT-a srušila rekorde na ZSE

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2017. u 22:01
Promet dionicom HT-a dosegnuo je trećinu burzovnog trgovanja u utorak/FOTOlia

Cijena dionice HT-a u jednom trenutku dosegnula je 180 kuna što se nije vidjelo od rujna 2013.

Dugo neka vijest nije izazvala toliko zanimanja ulagača na Zagrebačkoj burzi kao objava Hrvatskog Telekoma da o akviziciji većinskog udjela u crnogorskom pandanu. Po objavi transakcije, dionički indeksi porasli za otprilike jedan posto na najviše razine u posljednjih šest godina, cijena dionice HT-a u jednom trenutku dosegnula je 180 kuna što se nije vidjelo od rujna 2013. godine.

Do kraja dana promet je skočio šest puta u odnosu na zatvaranje u ponedjeljak. Do kraja dana u utorak trgovanje se stabiliziralo, a HT-ova dionica bila je najtrgovanija vrijednosnica s redovnim prometom od 5,9 milijuna kuna te još 3,9 milijuna u blok transakciji čime je ostvarila trećinu ukupnog prometa (9,8 milijuna kuna), a cijena joj je porasla 5,18 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Inače, HT je jedna od najstabilnijih dionica na burzi koja, s obzira na specijaliste, nema većih skokova u cijeni, što joj pak s druge strane garantira likvidnost na dnevnoj razini. Po ostvarenom prometu HT je daleko iza sebe ostavio ostatak tržišta, barem onog dioničkog. Ipak, prvi izbor ulagača u utorak bile su državne obveznice s dopijećem 2018. te 2022. 

 

30,6 milijuna

kuna prometa ostvareno je na Zagrebačkoj burzi u utorak

HT razbudio burzu
Osim domaćeg telekoma u ekspanziji i uvijek poželjnog državnog duga, milijunske promete imale su dionice Turisthotela s 4,6 milijuna kuna, Valamar Riviera s 2,9 milijuna te lider konditorskog tržišta Kraš s nešto više od milijun kuna prometa. "HT je svojom objavom razbudio burzu: iza 11 sati uslijedio je rast prometa tom dionicom i skok njezine cijene na 180 kuna, najvišu razinu od početka rujna 2013. Definitivno je ta objava pozitivno utjecala na tržište", kazao je broker Credosa Roman Rinkovec za Hinu. Ulagači su pozitivno dočekali vijest o prvoj regionalnoj akviziciji teškoj 123,5 milijuna eura premda je riječ o preslagivanju unutar grupe budući da je Crnogorski Telekom dosad bio u većinskom vlasništvu Magyar Telekoma, također unutar kišobrana matičnog Deutsche Telekoma. Cijela transakcija bit će završena do kraja siječnja.

Rekordni promet
Dionički indeks Crobex oko podneva u utorak je porastao je na 2055 bodova dosegnuvši najvišu vrijednost od kolovoza 2011. da bi kraj dana zaključio jedan posto snažniji na 2056,04 boda, dok je blue-chip Crobex10 porastao je 1,4 posto na 1192,98 boda. Zagrebačka burza trgovanje u utorak završila je s prometom od 30,6 milijuna kuna od čega je promet dionicama dosegnuo 21,4 milijuna kuna. Na OTC tržištu promet vrijednosnicama je dosegnuo još 28,5 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close