Dionica Applea više nije jeftina, ali je i dalje povoljna

Autor: Tomislav Pili , 15. veljača 2017. u 07:41
Kompanija generira enormne količine gotovine, ističu stručnjaci/REUTERS

Analitičari ističu kako se Appleom trenutno trguje po 16 godišnjih zarada, ali je prosjek S&P-a 500 na 23.

Iako je na rekordnoj vrijednosti, dionica Applea još je uvijek relativno povoljno ulaganje, ocjenjuju domaći i inozemni analitičari.

Na krilima najava o novom tehnološkom iskoraku sljedećeg modela iPhonea koji se očekuje ove godine te nadanja da će 230 milijardi dolara gotovine uskoro biti uloženo u daljnji razvoj, Appleova vrijednosnica u ponedjeljak se zaustavila na 133,29 dolara ojačavši gotovo jedan posto. Tehnološki div sada vrijedi okruglih 700 milijardi dolara.

 

15 posto

poskupjela je dionica Applea tijekom ove godine

Div u naletu
Time je srušen postojeći rekord star dvije godine kada se cijena dionice na kraju trgovinskog dana zaustavila na 133 dolara. Još je samo preostao rekord postignut u tijeku trgovanja od 134,54 dolara iz travnja te godine. Ako je suditi po otvaranju trgovanja u utorak kada su američke burze blago oslabile, na rušenje i tog rekorda trebat će pričekati još neko vrijeme.

Neosporno je da je Apple  na burzi opet u velikom naletu. Tijekom ove godine dionica je skočila 15 posto, a tijekom prošle godine više od 40 posto. Od predsjedničkih izbora početkom studenog dionica je skočila 20 posto, nadmašivši tako indeks S&P 500 koji je ojačao malo manje od devet posto. Američki analitičari smatraju kako je Apple – unatoč strelovitom rastu u posljednjih godinu dana – još uvijek relativno povoljna kupnja. I to na američkom tržištu gdje je burzovna vrijednost kompanija iz sastava S&P- 500 u ponedjeljak prvi puta u povijesti prešla 20 bilijuna dolara. Naime, dionicom Applea se trenutno trguje po omjeru cijene i zarade (P/E) od 16.

Jeftiniji od S&P-a 500
Drugim riječima, za dolar kompanijine zarade ulagači sada plaćaju 16 dolara kada kupuju dionicu. Appleov 10-godišnji prosjek iznosi 21, pokazuju podaci FactSeta koje prenosi Wall Street Journal. Da je Apple još uvijek relativno jeftin pokazuje i podatak da prosječni P/E za kompanije iz sastava S&P-a 500 iznosi značajnih 23. Niko Delić, suvlasnik brokerske kuće Credos ističe kako Appleova dionica više nije među najjeftinijima, ali valja uzeti u obzir kako kompanija generira enormne količine gotovine.

"To može biti zamašnjak daljnjeg razvoja, a Apple ulazi i u nove tehnologije, poput proširene stvarnosti", ističe Delić. Na istom tragu razmišljaju i analitičari banke Goldman Sachs koji su u bilješki objavljenoj u ponedjeljak smatraju kako proširena stvarnost može obnoviti potražnju za premium mobitelima, posebice iPhoneom. Uz predviđanja da će novi jubilarni iPhone donijeti značajan iskorak u inovaciji, u Goldmanu su u ponedjeljak povećali ciljanu cijenu dionice na 150 dolara.    
 

Komentirajte prvi

New Report

Close