Zvijezda Zagrebačke burze: Dalekovod u samo nekoliko dana postao ‘burzovni labud’

Autor: Tomislav Pili , 16. siječanj 2015. u 11:28
Dionica Dalekovoda svakim je danom sve viša/Marijan Sušenj/PIXSELL

Izostao je prodajni pritisak bivših dobavljača koji su mnogi očekivali.

Stabilizacija poslovnih prilika u Dalekovodu učinila je dionicu te tvrtke jednom od zvijezda Zagrebačke burze u posljednjih tjedan dana.

Pozitivan trend koji je dionicu u svega nekoliko trgovinskih dana lansirao za preko 30 posto kulminirao je u četvrtak kada je Dalekovod, uz Hrvatski telekom, bio jedina dionica s milijunskim prometom. Preciznije, oko 15.30 sati promet vrijednosnicom te građevinske tvrtke dosegao je gotovo 1,6 milijuna kuna uz porast cijene od 6,5 posto na 16,08 kuna. HT je imao pola milijuna kuna viši promet, a CROBEX je istovremeno gubio 0,6 posto vrijednosti.

 

33,88posto

ojačala je dionica Dalekovoda u šest trgovinskih dana

Pojačani promet Dalekovodom primjetan je od 8. siječnja kada je i cijena počela snažno rasti, pa je s 12,2 kune do srijede ojačala gotovo četvrtinu. Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa, snažan interes ulagača tumači činjenicom da je izostao veliki pritisak na prodaji koji su mnogi očekivali, a koji je trebao doći od bivših dobavljača te tvrtke koji su dobili dionice u zamjenu za dugovanja. "Osim toga, na ovim razinama Dalekovod je dosta jeftin", ocjenjuje Brborović.

Pojačano trgovanje dionicama Dalekovoda u posljednje vrijeme Anto Augustinović, analitičar Erste banke, tumači cijelim nizom razloga. "Vjerojatno je to rezultat dotoka vijesti vezanih uz kompaniju nakon okončanja postupka predstečajne nagodbe, od objavljivanja prospekta s detaljnim informacijama o poslovanju, preko burzovnog uvrštenja velikog broja novih dionica, do medijskih najava o budućem poslovanju i očekivanjima u optimističnom tonu", kaže Augustinović. Podsjetimo, 9. siječnja započelo je trgovanje s novih 21,8 milijuna dionica, a o poslovnim planovima na stranicama Poslovnog dnevnika govorio je predsjednik Uprave Paško Vela koji je najavio pozitivno operativno poslovanje u ovoj godini. K tome, knjiga poslova za ovu i dobar dio sljedeće godine je puna.
 

Komentari (2)
Pogledajte sve

“33.88% ojacala je dionica dalekovoda u 6 trgovinskih dana”

niti 1% ojacala je dionica dalekovoda u proteklih 30 dana…

Jao što volim kada analitičari počnu objašnjavati pojave oko nas. Naravno, post festum.

New Report

Close