Cijepanje svih dionica iznad 100 kn lijek za nelikvidnost

Autor: Tomislav Pili , 13. rujan 2016. u 08:08
Snižavanjem cijene dionice teoretski postaju prihvatljivije za trgovanje/FOTOLIA

Od 26 dionica uvrštenih u najvišu kotaciju, njih 11 ima nominalnu cijenu iznad 100 kuna.

Cijepanje dionica možda je i posljednji lijek za nelikvidnost domaćeg tržišta dionica, drži dio analitičara. Sve niži prometi na Zagrebačkoj burzi postali su alarmantni, što Uprava na čelu s predsjednicom Ivanom Gažić i ne skriva. Da se lijek za povećanje – ili barem ublažavanje – nelikvidnosti krije u cijepanju dionica izrekla je prije desetak dana Gažić tijekom prezentacije u sklopu izlistavanja dionica burze.

 

Gažić

Cijepanje dionica na manju nominalu svakako ima pozitivan utjecaj na njihovu likvidnost.

Čelnica ZSE-a tada je spomenula kako su prilikom dokapitalizacije dionice cijepane s nominalne cijene od 1000 kuna na 10 kuna, a kako bi time postale prihvatljivije većem broju investitora, posebice malih. "Cijepanje dionica na manju nominalu svakako ima pozitivan utjecaj na likvidnost dionica, budući da se u trgovanje može uključiti veći broj (malih) investitora. Osim povećanja likvidnosti, možemo reći i da se time u potpunosti aktivira 'mehanizam otkrivanja cijene' upravo iz razloga aktivne trgovine i sudjelovanja većeg broja investitora", izjavila je Gažić za Poslovni dnevnik. Najdrastičniji primjer dionica koje "vape" za cijepanjem su Agrokorove perjanice, Jamnica i Ledo.

 

Korunić

Bilo bi dobro da burza preporuči tvrtkama cijepanje nakon što tržišna cijena prijeđe 1000 kuna.

Naime, za samo jednu dionicu Jamnice potrebno je izdvojiti vrtoglavih 125.000 kuna. Ledo stoji bitno manjih, ali i dalje većem broju malih ulagača prevelikih 10.750 kuna. Na pitanje većinskom dioničaru Agrokoru kako gleda na pitanje cijepanja, iz koncerna su odgovorili kako su prvenstveno fokusirani na operativno poslovanje svih kompanija u svojem portfelju, pa tako i Jamnice i Leda. "Isto je vidljivo iz kontinuiranog rasta kako prihoda tako i EBITDA, a kontinuirani rast cijene dionica na Zagrebačkoj burzi kroz proteklih nekoliko godina ukazuje na dobro vođenje tih kompanija", kažu iz Agrokora.

Burza za sada nema konkretnu razradu ideje o propisivanju maksimalne nominalne cijene dionice. No, prema tvrdnjama financijskih stručnjaka, prag bi se mogao postaviti na 100 kuna. Prema podacima Zagrebačke burze, od 26 kompanija čije su dionice izlistane u najvišu kotaciju, Službeno tržište, njih 11 ima nominalnu cijenu višu od 100 kuna. Tonći Korunić, član Uprave Interkapitala, ističe kako Zagrebačka burza ne bi trebala propisivati minimalnu cijenu, ali bi bilo dobro preporučiti da u trenutku javne ponude dionica, odnosno uvrštenja dionica, vrijednost dionice bude ispod 100 kuna te da kompanije rade cijepanje nakon što tržišna cijena prijeđe 1000 kuna.

 

Harambašić

Za određivanje likvidnosti ključni su udjel slobodnih dionica, fundamenti i transparentnost tvrtke.

"Preporuka i dobra praksa, a ne propis jer imamo previše propisa u ovoj državi i Europskoj uniji", naglašava Korunić. No, dio analitičara smatra da to ne bi "spasilo" likvidnost. "Za određivanje likvidnosti neke dionice ključni elementi su udjel slobodnih dionica, fundamenti i transparentnost kompanije prema investitorima", ističe Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka Raiffeisen banke. 
 

Komentari (17)
Pogledajte sve

Razmišljaju , kome prodati dionice po ovim astronomskim cijenama …………………? nema ovaca…..

Gluposti.

Najveći je problem lažljivi podaci izvještaja tvrtki i raznih revizija s kojima godinama pljačkaju male dioničare bez ikakve kazne.

Problem je u Pravosuđu i institucijama sistema koje ne procesuiraju prevarante za lažne prikaze stanja tvrtki.

A pazi kak su SNHO dobro rascjepkali. Mali ne znaju koju bi prije kupili. 🙂

kako da do sad niste opljačkali male dioničare pa bi još

kaže nema slobodnih dionica

kad zatvorite na goli otok ljude iz hanfe tad će biti prometa i trgovine
dokaz kriminala na zse je upravo sama trgovina dionicom zg burze pa dalje sve ostale osim todexa jer njega nesmije niko da bije

zatvorite desetak ljudi kao dokaz da se brinete o malom dioničaru i biće prometa
pa svi vide da je kriminal na zse

New Report

Close