Cijena Appleove dionice sve više klizi

Autor: Tomislav Pili , 03. studeni 2016. u 14:34
Cijena se u utorak spustila sve do 110 dolara, a u srijedu se blago oporavila/REUTERS

Od prošlotjedne objave izvješća koje je pokazalo prvi pad godišnje dobiti od 2001. cijena pala šest posto.

Nakon što je u utorak oslabila dva posto, dionica Applea zagazila je u područje korekcije, kako se naziva pad cijene neke dionice preko 10 posto u odnosu na jednogodišnji vrhunac.

Najvišu cijenu u posljednjih godinu dana dionica Applea je postigla 4. studenog prošle godine kada je dosegnula 123,82 dolara. U utorak se cijena spustila sve do 110,53 dolara. Na kraju trgovanja zaustavila se na 111,47 dolara. Tako je dionica Applea bila jedna od najvećih utega za Dow Jones indeks koji je zbog zabrinutosti investitora za ishod predsjedničkih izbora u utorak potonuo više od 200 bodova nakratko probivši razinu od 18.000 bodova. Podsjetimo, tehnološki div najveća je američka kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, pa stoga ima i značajan utjecaj na kretanje burzovnih indeksa.

Tijekom proteklog tjedna cijena dionice Applea oslabila je šest posto nakon objave tromjesečnih rezultata koji su pokazali prvi pad godišnje dobiti kompanije od 2001. te nastavak slabljenja prodaje iPhonea, proizvoda koji Appleu donosi dvije trećine prihoda. K tome, zabilježeno je i treće uzastopno tromjesečje pada prihoda na godišnjoj razini. Međutim, statističari Wall Streeta zamijetili su još jednu zanimljivu pojavnost, piše CNBC. Dok su dionice Appleovih rivala Facebooka, Googlea, Amazona i Microsofta tijekom listopada postigle rekordne vrijednosti tijekom trgovanja, to se dionici kompanije iz Cupertina nije dogodilo od 28. travnja prošle godine. U srijedu je trgovanje na američkim burzama opet započeto u crvenom, ali je dionica Applea blago poskupila, za 21 cent na 111,70 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close