Burza nudi malim tvrtkama zaobilaženje kredita i banaka

Autor: Tomislav Pili , 28. lipanj 2017. u 22:00
Predstavljena platforma Progress koja s radom započinje sljedeće godine/Thinkstock

Na platformi bi male i srednje tvrtke prikupljale kapital daleko jednostavnije od redovnog uvrštenja.

Početkom iduće godine trebao bi zaživjeti Progress, platforma za financiranje malih i srednjih tvrtki putem tržišta kapitala koju priprema Zagrebačka burza uz potporu Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD). Prema procjenama, u pet godina na Progressu bi 50-ak kompanija – prvo iz Hrvatske, a zatim i iz regije –  moglo prikupiti i do 100 milijuna eura prodajom dionica, ali na daleko jednostavniji način nego redovnim izlaskom na burzu. 

Lošiji uvjeti za male 
Kako je u uvodnom dijelu istaknuo član Uprave ZSE Tomislav Gračan, u Hrvatskoj je gotovo 13.500 malih i srednjih tvrtki, a njih 1322 spada u srednje kapitalizirane tvrtke, s kapitalom između dva i 20 milijuna kuna. Te tvrtke predstavljaju ciljnu skupinu za privlačenje na Progress. Pripremnu studiju za ovaj projekt financirala je EBRD, a predstavnica za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić je kazala kako je Hrvatska prva zemlja koja radi na razvoju platforme za male i srednje poduzetnike, ali da su interes već iskazale i ostale burze u regiji, poput bugarske burze.

 

100 milijuna

moglo bi 50-ak tvrtki prikupiti u pet godina na Progressu

Platforma Progress osniva se u sklopu inicijative Europske unije pod nazivom Growth Market, a projekt je detaljnije predstavio Daniel Lenardić, partner u konzultantskoj kući KPMG. Prema njegovim riječima, ZSE će tvrtkama pomoći pri identificiranju adekvatnih savjetnika u tom procesu, osigurati im fer troškove transakcije, savjetovati ih tijekom procesa financiranja, ali pomoći im i u osiguravanju mogućih dodatnih sredstava. Svaka tvrtka imala bi svog savjetnika iz redova brokerskih ili revizorskih kuća koji će biti svojevrsni mentor, a dvije godine po izdavanju dionica i nadzornik poštivanja pravila. Što se tiče troškova, tvrtke bi za pripremu dokumentacije trebale izdvojiti između 60.000 i 100.000 eura na prosječni očekivani iznos dokapitalizacije od jednog do dva milijuna eura.

Troškovi se mogu odbiti od prikupljenog kapitala. Kako je najavio Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, postoji mogućnost da država sufinancira određeni dio troškova izlistavanja putem europskih fondova. Što se tiče regulatora, članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Silvana Božić kazala je kako će ta institucija pomoći razvoju Progressa tako da se neće miješati, ali će "motriti iz prikrajka".

Samo za velike
U početku će kupnja dionica takvih tvrtki biti dopuštena samo institucionalnim ulagačima, poput mirovinskih i investicijskih fondova. A mirovinci su zainteresirani za sudjelovanje, izjavio je Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ/CO fonda. "Ulagat ćemo posredno, kroz fond privatnog kapitala koji će uskoro biti spreman za rad", istaknuo je Štimac. Financiranje malih poduzeća sada se odvija na način 3B – baka, banka, burza – kazao je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave informatičke tvrtke SPAN. "Dok smo imali manje od 100 milijuna kuna prihoda, banke nisu htjele ni čuti za nas. Kada smo prešli te prihode, banke su nas same zvale, a kada smo prešli 200 milijuna kuna, članovi uprava banaka tražili su preko veze sastanak sa mnom", kazao je Dujmović. 

Istup ministrice

Poboljšanje upravljanja
Projekt je pozdravila i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ocjenivši da dolazi u pravo vrijeme. "Dugoročni učinci ove inicijative i snažnijeg oslanjanja na tržište kapitala mogu biti iznimno značajni u pogledu korporativnog upravljanja, jer je u srcu Agrokorovih problema upravo neadekvatno korporativno upravljanje", izjavila je Dalić. Projekt možda neće izmijeniti naše bankocentrično tržište, ali će osigurati dodatnu mogućnost da se najživahniji dio ekonomije dostatno kapitalizira, kaže Dalić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Male, a kvalitetne trvtke već sada mogu povoljno dobiti financijska sredstva te im ne treba skupi KPMG …. Očigledno ZSE nema posla pa mora nekaj “naštelit” vrlim institucionalnim investitorima (čitaj: razdjelničarima) nakon debakla sa Agrokorom…

NAči najprije veliki kupuju povoljno pa će ostalima na burzi prodavati skupo ?

Gdje padaju sve ovakve i slične inicijative i programi? Upravo na namjeni! Dakle, imate sredstva koja putem programa Progres možete ostvariti ali njihova namjena je za: „identificiranju adekvatnih savjetnika u tom procesu, osigurati im fer troškove transakcije, savjetovati ih tijekom procesa financiranja, ali pomoći im i u osiguravanju mogućih dodatnih sredstava. Svaka tvrtka imala bi svog savjetnika iz redova brokerskih ili revizorskih kuća koji će biti svojevrsni mentor, a dvije godine po izdavanju dionica i nadzornik poštivanja pravila.“
Upravo sredstva koja male i srednje tvrtke mogu povući, padaju ako su namijenjena samo i isključivo za savjetovanja, pisanja poslovnih programa,pronalaženje izvora financiranja…. a u konačnici nikada ne zažive. Drugim riječima, sredstva koja možeš ostvariti isključivo ti služe za vanjski servis i vanjski imidž!
Zato su obične populističke floskule izjave Vedrane Jelušić Kašić koja je „ kazala kako je Hrvatska prva zemlja koja radi na razvoju platforme za male i srednje poduzetnike“!!!!

New Report

Close