‘Bikovi’ slave osmi rođendan, a Trump im šalje veliki dar

Autor: Tomislav Pili , 10. ožujak 2017. u 14:37
Obljetnica jednog od najdužih razdoblja rasta dionica/Reuters

Nastavak trenda rasta omogućit će veće zarade kompanija, vladine porezne olakšice i val javnih ulaganja.

Jedno od najdužih razdoblja rasta cijena američkih dionica – kolokvijalno zvano bikovsko tržište – proslavilo je u četvrtak osmi rođendan. Imajući u vidu rastuće zarade kompanija iz SAD-a u kombinaciji s poduzetnicima prijateljskom vladom u Washintonu koja obećava porezne olakšice i val javnih ulaganja, u četvrtak nije bila i posljednja obljetnica "vladavine bikova" na Wall Streetu.

Skok od 250 posto
Od 9. ožujka 2009. kada je S&P 500 dosegnuo dno od 676,53 boda, indeks je do današnjih dana skočio preko 250 posto i trenutno vrijedi 2362 boda. No, unatoč trajanju od čak osam godina, bikovsko tržište kojem trenutno svjedočimo nije i najduže ikad zabilježeno. Tu titulu drži razdoblje koje je trajalo od 11. listopada 1990. do 24. ožujka 2000. godine. Glavnu podršku trenutnom trendu rasta pružale su prije svega niske kamatne stope koje su ulaganje u dionice činile dobrim izborom. Uspon je nastavljen i ove godine u kojoj je S&P 500 ojačao dodatnih šest posto. No, američki analitičari se slažu da su na sadašnjim razinama cijene dionica prilično visoko. 

(Pre)skupe dionice
Trenutno se S&P 500 trguje po 18 godišnjih dobiti kompanija iz njegova sastava, nasuprot prosječnoj vrijednosti od 15 dobiti. Da bi opravdao tako visoka vrednovanja, kompanije trebaju "izbacivati" daleko bolje poslovne rezultate. Ako je suditi po prognozama, to nećemo dugo čekati. Prema očekivanju analitičara u posljednjoj anketi Thomson Reutersa, ove bi godine zarade kompanije trebale rasti 10,7 posto. Iako su u siječnju očekivali 12,5 posto, i posljednji podatak sugerira značajno poboljšanje profitabilnosti. To ne znači da treba isključiti skorašnju korekciju. Julian Emanuel, analitičar UBS Securitiesa, tvrdi za Reuters da bi pad indeksa između pet i 10 posto "osvježio" tržište i donio kupovne prilike. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close