Bez Valamara ne bi bilo 65 milijunaša u Hrvatskoj

Autor: Tomislav Pili , 11. prosinac 2016. u 22:01
Foto: Pixsell

U Zagrebu peti put dodijeljene Nagrade Zagrebačke burze.

Valamar Riviera kao da je pretplaćena na nagradu Zagrebačke burze za dionicu godinu – ove godine ta je turistička kompanija slavodobitnik po peti put zaredom. Dodjela je održana u petak u Zagrebu, a u kategoriji Dionice godine nominira investicijska zajednica, ali glasuje javnost. O ugledu koji Valamar ima među financijašima govori i nekoliko izvadaka iz obrazloženja nominacije – aktivni preuzimatelj, transparentna kompanija, predvodi rastom cijene, nastupa kao konsolidator u turizmu.

Nagradu je primio Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere, koji je iznio nekoliko podataka kako bi izgledalo hrvatsko tržište kapitala bez te kompanije. U tom bi slučaju kapitalizacija Zagrebačke burze bila manja za četiri milijarde kuna ili tri posto, a promet bio bio manji 14 posto, odnosno 190 milijuna kuna. Ne bi bilo isplaćeno 74 milijuna kuna dividende, a 65 dioničara ne bi imalo status milijunaša.

No, Dionica godine tek je jedna od ukupno sedam kategorija za koje je Zagrebačka burza dodijelila nagrade. U kategoriji Dionice s najvećim prometom po peti je put nagradu odnio Hrvatski telekom. Nagrada za najveći porast cijene pripala je AD Plastiku dok je za najveći porast prometa nagrađena Atlantska plovidba. Član godine je Interkapital vrijednosni papiri koji od 1. siječnja postaje “remote member” Ljubljanske burze kao prvi hrvatski brokeraj koji ulazi na tržište Europske unije.

Nagrada za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala ove je godine otišla Europskoj banci za obnovu i razvitak zbog njezine uloge u dokapitalizaciji Zagrebačke burze te sudjelovanju u projektima platforme za uvrštenje malih i srednjih poduzeća SME Growth te startupa Funderbeam SEE. Za promicanje financijske pismenosti građana nagrađen je profesor matematike i fizike Toni Milun u kategoriji Nagrade Akademije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala.

Osvrnuvši se na rad burze, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić naglasila je kako iduće godine očekuje priključenje još dvije burze u mrežu SEE Link. Što se tiče SME Growtha, sredinom 2017. očekuju se prvi kandidati za uvrštenje. “Tu trebamo podršku investicijske zajednice, ali i vlasti jer mala i srednja poduzeća trebaju poticajne mjere. O tome ćemo početi razgovarati s ministarstvima financija i gospodarstva”, najavila je Gažić. Što se tiče burze, iduće godine očekuje se prijelaz na trgovinsku platformu Xetra, a članove čeka prilagodba novom zakonu o računovodstvu.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Okrupnjavanje turističkog potencijala u Hrvatskoj je tek krenulo mačak…


..“ aktivni preuzimatelj, transparentna kompanija, predvodi rastom cijene, nastupa kao konsolidator u turizmu“ je financijska terminologija kojom se utemeljuje i objašnjava nagrada Burze.
Međutim kako to izgleda u poslovnoj praksi? Krenimo redom:
– „AKTIVNI PREUZIMATELJ“ između ostalog znači da ekspropriraju obalu kada i gdje zažele da bi netom potom dali u podzakup. Da aktivno i monopolistički preuzimaju državna i općinska zemljišta gdje i kada zažele za otpad i deponije;
– „ TRANSPARENTNA KOMPANIJA! Koja izvještava zainteresiranu javnost financijskim izvješćima, revizorskim izvješćima i bilješkama uz financijska izvješća;
– „ PREDVODI RASTOM CIJENA“ upravo iz razloga turističkog monopolizma i predatorstva;
– „KONSOLIDATOR U TURIZMU“ znači predatorsko preuzimanje i nepoštivanje ugovornih obveza prema svojim kooperantima i suradnicima bez ikakvih posljedica, te gruba eliminacija malih i srednjih konkurenata !
Kada se vidi tko im je uručio nagradu, onda možeš samo zaključiti da se radi o svojevrsnoj legalizaciji ilegalnih rabota!
I ne na zadnje, bilo bi daleko više milijunaša bez Valamara i njemu sličnih!

Teško je živjeti sa zavišću, zloćom i neznanjem !

@tornos
Nemaš pojma što pišeš. Da postoji ikakav moderator ovakve upise bez ikakvih argumenata ne bi trebalo nikad niti objaviti. No i ovako je to još jedno prosipanje frustracija na netu.

New Report

Close