Belje odskočilo rastom dobiti, a Zvijezda gubitkom

Autor: Ante Pavić , 01. kolovoz 2014. u 10:19
Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor/Robert Anić/PIXSELL

Tajna skoka Belja u prodaji mlinarstva Granoliju.

Veći broj kompanija u vlasništvu koncerna Agrokor zabilježio je pad u prvih šest mjeseci ove godine, ali se jedna tvrtka unutar koncerna ističe kao iznimka.

Riječ je o Belju, koje je u prvih šest mjeseci zabilježilo 45,8 milijuna kuna dobiti, ili više od 17 tisuća posto više nego prije samo godinu dana. Prihodi od 953 milijuna kuna zabilježili su ipak umjereniji rast od 25 posto, pa razloge golema rasta dobiti ne bi trebalo tražiti u redovitom poslovanju. Belje je od prodaje dugotrajne i nematerijalne imovine u prvih šest mjeseci dobilo 27,7 milijuna kuna, dok je godinu dana ranije u toj rubrici bila upisana brojka od 2,2 milijuna kuna. Belje je u travnju ove godine svoj mlinarski posao, zajedno s PIK Vinkovcima, prodalo tvrki Granolio, pa nije teško pogoditi odakle toliki rast dobiti.

Jamnica je također zabilježila rast dobiti i prihoda. Njezina dobit u prvom je ovogodišnjem polugodištu iznosila 91,4 milijuna kuna, što je 25 posto više nego u istom razdoblju lani. Ukupni prihodi su joj iznosili 784 milijuna kuna, odnosno devet posto više nego u lanjskom polugodištu. Ostale Agrokorove perjanice zabilježile su lošije rezultate prema prvih šest mjeseci 2013. Među njima se ističe Vupik, koji je povećao gubitak na 14,4 milijuna kuna. Poslovni su mu prihodi, međutim, pali mnogo blaže, oko jedan posto, a tome je pridonio rast prodaje poljoprivrednih i stočarskih proizvoda te vina. Zvijezda je zabilježila najveći pad prihoda i dobiti među Agrokorovim poduzećima, ne računajući Vupik.

Prihodi od 434,8 milijuna kuna pali su 16,2 posto, dok je dobit potonula 32,2 posto, na 3,8 milijuna kuna. U izvješću Uprave navodi se da razloge pada prihoda i dobiti treba potražiti u nižim prodajnim cijenama jestivog ulja. Ledu su prihodi pali osam posto, a dobit devet posto zbog loših vremenskih uvjeta i velikih poplava u susjednim Srbiji i BiH. Veći pad prihoda od 15,1 posto bilježi i Tisak, kojemu je poslovanje i dalje pod pritiskom zbog smanjenja potrošnje osnovnih kategorije roba – duhana i prepaid bonova, kažu u Upravi. 

Ponuda za još 47% dionica Mercatora

Agrokor je u četvrtak objavio ponudu za preuzimanje preostalih 47 posto ili 1,76 milijuna dionica Mercatora koje još nisu u njegovu vlasništvu. Nudi 86 eura po dionici, a ponuda vrijedi do 1. rujna. Bankarskim jamstvima, pišu slovenski mediji, obvezao se dioničare isplatiti u roku od osam dana nakon što uspješnost ponude potvrdi slovenska agencija za tržište vrijednosnim papirima. Agrokor je za 53-postotni udio, koji je od većinskih vlasnika otkupio u lipnju, platio 172 milijuna eura, a za preostalih 47 posto treba oko 152 milijuna eura koje je osigurao kreditima. U prilogu ponude o preuzimanju Agrokor je naveo obveze koje je preuzeo prilikom sklapanja ugovora s većinskim vlasnicima. Među njima je i obveza da Mercator, osim po tržišnim uvjetima, tri godine neće davati jamstva ili zajmove Agrokoru.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Super.
Još da od toga imaju nešto i manjinski dioničari i sreći nikad kraja.

New Report

Close