Banke na burzi pobijedile krizu

Autor: Tomislav Pili , 03. kolovoz 2017. u 13:57
Ulagači očekuju da slijedi liberalizacija financijske regulative/REUTERS

S&P 500 Financial Index na najvišoj razini u 10 godina.

Američke banke izbrisale su na burzi sve gubitke nastale iz financijske krize 2008. godine zbog očekivanja investitora da slijedi daljnja deregulacija financijskog sektora u SAD-u.

Dionice nekih od najvećih tamošnjih banaka, poput JPMorgan Chasea, Bank of America i Citigroupa porasle su u utorak više od jedan posto čime je specijalizirani indeks financijskog sektora S&P 500 Financial Index dosegnuo razinu od 419,54 bodova.

Na toj je razini to dioničko mjerilo posljednji puta bilo u prosincu 2007. godine, manje od godinu dana uoči početka financijske krize. Prema tvrdnjama upućenih izvora Financial Timesa, regulator banaka OCC zatražio je od zajmodavaca mišljenje kako je do sada u praksi funkcioniralo "Volckerovo pravilo" koje bankama zabranjuje špekuliranje vlastitim kapitalom.

To je ohrabrilo očekivanja ulagača na Wall Streetu da je administracija predsjednika Donalda Trumpa započela proces liberaliziranja financijske regulative. Inače, rast cijena dionica iz financijskog sektora od početka lipnja nadmašio je rast tržišta. Dionice banaka u većem su fokusu ulagača od izbora Donalda Ttumpa u studenom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close