Rajski plin opušta i smanjuje bol, no u Hrvatskoj se nudi rodiljama samo u jednoj bolnici

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. listopad 2019. u 10:24
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Dušični oksidul, poznatiji pod nazivom rajski plin, premda djeluje opuštajuće, smanjuje bol, otklanja strah, može ubrzati porod i postoji u desetak rodilišta u Hrvatskoj, ne nudi se rodiljama, osim u čakovečkoj bolnici gdje je 80 posto žena njime izrazilo zadovoljstvo.

Rajski plin medicinski je plin koji u svom sastavu ima 50 posto dušičnog oksidula i 50 posto kisika. Radi se o takozvanom plinu sreće koji se u zemljama poput Australije, Novog Zelanda i Kanade pri porodu koristi do 80 posto. Osim za porođaje, ovaj bezopasni plin koristi se i kod stomatologa, kazala je za Hinu pročelnica Službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju u čakovečkoj bolnici Sanja Topličanec.

Čakovečka bolnica uvela ga je sredinom kolovoza, dosad su uz pomoć njega rodile 53 žene, odnosno više od 50 posto žena s obzirom da tamo mjesečno rodi oko 80 žena, a zadovoljstvo njime je, ističe Topličanec, veliko.

Topličanec naglašava kako je plin velika prednost za one žene koje žele prirodni porod bez ikakvih lijekova i epiduralne analgezije jer smanjuje bol i osjećaj straha, što je važno za sam tijek poroda. Također, plin je bezopasan i za rodilju i za dijete s obzirom da ne prolazi kroz posteljicu i brzo izlazi iz organizma.

Rajski plin bi ponovno koristilo 80 posto žena, a epiduralnu analgeziju 30 posto 

Navela je da bi ga, prema njihovim podacima, čak 80 posto žena ponovno koristilo, za razliku od onih koje su imale epiduralnu analgeziju, koju ne bi ponovilo njih 70 posto.

Bolnica za njegovu nabavku nije trebala nikakve dozvole jer se koristi normalno i na listi je lijekova, priča Topličanec.

Glavna primalja na Odjelu rodilišta Karmen Cecarko Vidović kazala je da ga je čakovečka bolnica uvela nakon dosta proučavanja s obzirom da ga imaju i neke druge bolnice poput Vinogradske, Svetog Duha, Slavonskog Broda, a Osijek i Koprivnica će ga uskoro uvesti.

Navodi da ga Njemačka, primjerice, koristi za djecu stariju više od mjesec dana za neke manje zahvate poput vađenja krvi, postavljanja kanile, a zubari ga često koriste u privatnoj ordinaciji.

Što se tiče zadovoljstva i iskustva s rajskim plinom, najbolji uzorak su, kaže Cecarko Vidović, višerotke s obzirom da prvorotke još ne znaju kako je s njim ili bez njega.

Rodilje ga same doziraju

"Žene koje su prvi put rađale bez rajskog plina, a sada s njim, kažu da su se više koncentrirale na disanje. Puno su opuštenije na porodu i brže rode, čak i do dva sata", priča Cecarko Vidović.

Naglašava da ga rodilje same doziraju i ne treba prisustvo anesteziologa, već ga sama udiše kad dolazi trud. Kada se žena opusti manja je vjerojatnost da će biti carskog reza i da će doći do epiziotomije ili da će žena tražiti epiduralnu analgeziju.

"Kada žena rađa izlučuje hormon ljubavi – oksitocin koji se luči kada smo zaljubljene, tijekom orgazma i kod trudova. Kada rađamo izlučujemo i veliku količinu endorfina koji je hormon sreće i analgetik, nikad više nego u porodu. Kada se žena opusti i nije u grču i anksiozna, može proizvesti puno više endorfina. Upravo uz dušični oksidul uspijeva biti opuštena", ističe Cecarko Vidović.

Postoji određeni postotak nuspojava – glavobolja, vrtoglavica, povraćanje, mučnina, no radi se o malom postotku te se, navodi, javlja kod oko deset posto žena. 

Kaže i da postoji jedan posto žena na koje plin ne djeluje, a iako se kombiniranje epiduralne i rajskog plina baš i ne prakticira, ukoliko žena ne reagira na dušični oksidul, može tražiti epiduralnu, nema prepreke.

Neke su čekajući idući trud mogle i zaspati

Dušični oksidul služi samo za opuštanje, ali ne i bezbolan porod, naglašava Cecarko Vidović, te dodaje da su iskustva rodilja takva da su s njim opuštenije, neke je vuklo na smijeh tijekom trudova, neke su čekajući idući trud mogle i zaspati.

Naglašava da ga u čakovečkoj bolnici u principu nude rodiljama, no ne nudi se svakoj ženi jer neke brzo rode pa ne treba. "Jako pomaže kod žena koje su u strahu, grču i tjeskobne, prvorotke su više uplašene zbog priča koje su čule, višerotke se više boje jer znaju što ih čeka u rađaoni. Liječnik indicira kada je žena u grču da joj se da plin kako bi se mogla opustiti", kaže.

I Topličanec i Cecarko Vidović ističu da je kada se gleda konačni rezultat – da se ne koristi epiduralna, analgetici, smanjuje se broj epiziotomija, carskih rezova – ipak je na kraju krajeva financijski isplativiji. Njegovo korištenje neusporedivo je za samo zdravlje žena i za to da im se vrati sam porođaj, odnosno da se može prirodno odraditi bez velikih intervencija, dodaju.

"Bilo bi dobro da ga ima svako rodilište, u svakom slučaju bolje je za rodilje. Mislim da treba ići na humanizaciju poroda, treba maksimalno ženi olakšati porod, mislim da je to stvarno u današnje vrijeme cilj", zaključila je Topličanec.

Rode: U Zagrebu četiri rađaone imaju rajski plin, no ne nude ih rodiljama

Ni u Ministarstvu zdravstva ni u HZZO-u Hina nije mogla dobiti podatke o tome koliko i koje točno bolnice imaju u rađaonicama dušični oksidul. 

Na upit namjeravaju li možda poticati ili savjetovati bolnicama da ga upotrebljavaju, s obzirom da uz ostale prednosti, može donijeti i uštede, iz ministarstva su odgovorili da su, sukladno zakonskim odredbama, liječenje i načini liječenja u nadležnosti medicinske struke. 

Dodaju da je Ministarstvo zdravstva krovno regulatorno tijelo koje poštuje pravila struke, ne propisuje terapiju niti provodi liječenja, i sukladno svojim ovlastima isto niti ne smije raditi.

"Ministarstvo zdravstva ne može nametati načine liječenja niti je njegova uloga da potiče primjenu bilo kojeg lijeka ili način liječenja, budući da je riječ o pitanjima koja se tiču medicinske struke te se njima bave stručna društva Hrvatskog liječničkog zbora", stoji u odgovoru ministarstva.

Daniela Drandić, voditeljica Programa za reproduktivno zdravlje udruge Roda, rekla je da rajski plin ima oko deset bolnica u Hrvatskoj, u Zagrebu njih četiri, no da ih ne nude rodiljama. 

"Nikad se u rodilištu nikome ništa ne ponudi osim stola za ležanje. I kad su stolčić ili kada u pitanju ili bilo što drugo, žena mora doći i pitati, jer nažalost većina zdravstvenih djelatnika to neće ponuditi", kazala je za Hinu.

Ne postoji puno iskustava rodilja s rajskim plinom, stoga Drandić upozorava da se trebaju sagledati i dobre stvari koje nosi sa sobom i rizike, naglašavajući da bolnice trebaju imati dobar ventilacijski sustav kako plin ne bi bio štetan za zdravstveno osoblje.

Kad se koristi dušikov oksidul, žena ga mora krenuti udisati jednu minutu prije truda da bi on bio uopće učinkovit u smanjenju razine boli u trudu, no prednost je, kaže, u tome da ženama omogućava da budu mobilne i mogu ga prestati koristiti kada žele.

"Na neki način je dobro jer usmjeri pažnju na disanje pa žena manje razmišlja o boli, a s druge strane zna izazvati mučninu i vrtoglavicu", naglašava Drandić.

Komentirajte prvi

New Report

Close