FOTO: Nose ih stomatolozi, maseri i frizeri: Jedinstven proizvod koji svojom kvalitetom oduševljava kupce

Autor: Marija Crnjak , 23. rujan 2018. u 10:23
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Projekt Pretafinir jedinstven je u Hrvatskoj po tome što, za razliku od drugih dobavljača radne odjeće, izrađuju personaliziranu i jedinstvenu robu koja se može prilagođavati raznim tipovima građe tijela.

Kad se ubuduće udobno zavalite u zubarski stolac, ili možda ipak u frizerski, obratite pažnju na odjeću onih koji vam bruse zube ili uvijaju lokne.

Pa ako ste kod stomatologa, frizerke ili maserke primijetili neku posebnu kutu, koju biste rado i sami odjenuli na posao ili kavu s prijateljima, nećete pogriješiti ako pomislite da je to djelo ruku Ljerke Zmaić, osnivačice zagrebačkog obrta za kreiranje radne odjeće Pretafinir, koja se nakon dosta godina vratila vlastitoj prirodi i strasti, kreiranju i šivanju, i to po zakonima arhitekture.

Treba još radnika, širi i web shop

“Počela sam šivati kao dijete, uvijek sam morala nešto raditi rukama, to naprosto imam u sebi, iako se nisam za to formalno školovala. Doduše, trebalo je vremena da se odlučim od toga i živjeti, gotovo u dobi za mirovinu. Naime, iako mi je prva ljubav bila arhitektura, slijedom okolnosti nisam upisala taj studij već sam, zahvaljujući sjajnoj profesorici kemije u srednjoj školi, prvo otišla u tu struku i postala kemijski tehnolog.

Kako je očito ljubav prema šivanju bila jača, u radu s kemikalijama s vremenom sam postala alergična na neke supstance, promijenila nekoliko poslova, na fakultetu i Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici kao suradnica na istraživačkim radovima na časopisima iz područja kemije, i zadnjih deset godina sam tu, u poslu koji najviše volim,” pojasnila nam je svoju neobičnu priču Ljerka Zmaić.

Projekt Pretafinir jedinstven je u Hrvatskoj po tome što, za razliku od drugih dobavljača radne odjeće, izrađuju personaliziranu i jedinstvenu robu koja se može prilagođavati raznim tipovima građe tijela. Zbog toga je odabran naziv koji znači odjeću spremnu za dovršavanje, za razliku od izraza Pret-a-porter koja označava odjeću spremnu za nošenje. Jako se pazi na kvalitetu materijala i izrade, što automatski znači da su cijenama jači od konkurencije.

“Naši klijenti su najčešće iz medicinske struke, imamo dosta stomatologa, potom osoba koje rade u wellness industriji, ljepotom tijela, frizeri, kozmetičari, ali i farmaceuti, ljekarnici, svi koji se u odjeći u kojoj provedu najveći dio vremena žele osjećati ugodno i dobro po višim estetskim kriterijima.

Prvi klijenti su nam bili frizeri zagrebačkogh salona Cookie. Iako je odjeća personalizirana, krojevi su isključivo naši, s naše web stranice. Kako imamo i web trgovinu, odjeća se šalje po Hrvatskoj, ali i u zemlje Europske unije”, pojašnjava Ljerka Zmaić koja posao obavlja uz pomoć jedne radnice, i trenutačno je u potrazi za još jednim zaposlenikom koji bi omogućio širenje posla i jačanje web trgovine.

“Teško je naći radnike, puno teže nego prije pet šest godina, a to nam je trenutačno prioritet. Iako mi ne radimo masovnu proizvodnju, znalo je biti narudžbi od 700 uniformi, a jačanje web trgovine također bi pojačalo promet”, kaže Ljerka.

Iako nemaju problema s pronalaženjem klijenata koji obično nađu njih, zbog viših cijena u usporedbi s konkurencijom ovaj obrt se ne javlja na javne natječaje, na kojima se uglavnom traži najjeftinija ponuda. To ih, ipak, ograničava u suradnji s tvrtkama koje su obveznici javne nabave, iako bi rado nosili radnu odjeću Pretafinir.

Nema puno profita, ali…

“To je šteta, jer ako gledamo prema kriteriju kvalitete, onda Pretafinir nema izravne konkurencije. Međutim pokazalo se da svaki kvalitetan proizvod nađe kupca koji će za njega platiti i više,“ zaključuje ova zagrebačka poduzetnica, iako priznaje da u ovom poslu nema puno profita, a sve što se zaradi ulaže se u proizvodnju i uvijek kvalitetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close