Uspješna obiteljska i poduzetnička priča: Posao im je dječja igra

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 25. ožujak 2018. u 10:05
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Tijekom godine održava se oko 150 rođendaonica s oko 2000 djece.

Proslave rođendana u specijaliziranim dječjim igraonicama posljednjih su desetak godina u Hrvatskoj postale iznimno popularne. Bilo da se radi o realizaciji pojedinačnih poduzetničkih ideja ili načinu na koji se vodeće kulturne institucije približavaju svojim najmlađim posjetiteljima, zajednički im je cilj slavljenicima osigurati nekoliko sati nezaboravne zabave, ali i zaraditi.

Među njima je i Muzej suvremene umjetnosti (MSU) koji je od ulaska u novu zgradu 2009. godine pokrenuo zabavno edukativni program MSU rođendaonica i time ponudio ponešto drugačiju mogućnost proslave rođendana, otkrila nam je Zvjezdana Murseli iz marketinga muzeja.

I UMJETNOST JE ZABAVA

“Riječ je o programu u sklopu kojega djeca s lakoćom i radošću upijaju suvremenu umjetnost, nadahnjuju se djelima iz stalnog postava i povremenih izložbi Muzeja suvremene umjetnosti, ali se i bezbrižno igraju u ugodnom i poticajnom prostoru. Velikani hrvatske suvremene umjetnosti, akademik Ivan Kožarić i Miroslav Šutej, proteklih godina su putem replika posudili svoja djela za rođendanska slavlja, pa tako djeca kroz igru uče o bojama, oblicima, tehnikama umjetničkog izražavanja, a potiče se maštovitost i kreativnost. Njihov zajednički rad uobličen je u kreativni uradak koji slavljenik zadržava kao podsjetnik na drugačije proslavljen rođendan i vesele trenutke provedene u zajedničkom stvaranju”, pojasnila je Murseli. Rođendanski program, dodala je, k tome još obuhvaća šetnju kroz Zbirke u pokretu, kreativnu radionicu zaslađenu MSU tortom i šarenim kolačićima inspiriranim umjetničkim djelima i darovima iznenađenja, prikazivanje predstave u produkciju MSU te brojne druge atrakcije.

No, zabava u MSU, dakako, počinje i završava neizostavnim Dvostrukim toboganom za čiju je izradu zaslužan umjetnik Carsten Höeller, dok se za veselu i kreativnu atmosferu brinu brojni edukatori i animatori. To su većinom studenti zagrebačkih fakulteta, odgajatelji i odgajateljice, profesori likovne umjetnosti ili kustosi – pripravnici MSU-a.  Malim slavljenicima su na raspolaganju i brojni drugi sadržaji nastali na osnovu najnovijih tehnologija, poput interaktivnog stola čiji je sadržaj vezan uz izložbu u tijeku ili neki od programa MSU-a, a cijena rođendanskog paketa kreće se oko 600 kuna.

 

2000 KUNA

ZA DVA SATA ZABAVE UOBIČAJENA JE ‘GORNJA’ CIJENA ZAGREBAČKIH IGRAONICA

“Ovaj tržišno konkurentni program upotpunjuje misiju Muzeja kao mjesta edukacije i  približavanja svojih sadržaja publici različitih interesa i dobnih skupina. Tijekom godine održava se oko 150 rođendaonica s oko dvije tisuće djece, a posebno nas vesele mnoga pisma roditelja sa zahvalama i oduševljenjem djece koji će nam se i dogodine vratiti i u narednim godinama pratiti suvremenu umjetnost. S obzirom na to da je proteklih pet godina potražnja za MSU rođendaonicama kontinuirano više nego dobra, objašnjavamo to činjenicom da dolazak i zainteresiranost djece temeljimo isključivo na zadovoljstvu malih i velikih korisnika koji nas preporučuju odnosno ponovo dolaze obilježiti ovaj mali privatni trenutak u prostorima MSU-a uz naš umjetničko-edukativni program, a sve bez velikih ulaganja u promidžbu i marketing”, prokomentirala je Murseli.

Gradsko kazalište Trešnja jedna je od omiljenijih kulturnih ustanova za djecu koja osvaja već na prvi pogled svojim šarmantnim arhitektonskim rješenjem. Preko 50 godina sastavni su dio djetinjstva zagrebačkih mališana, a prije pet godina su za svoju najvjerniju publiku uveli i novi koncept – mogućnost proslave rođendana uz predstavu na rasporedu te druženje s glumcima nakon izvedbe u prostoru kazališta. Igraonica Gradskog kazališta Trešnja upravo je prije mjesec dana obnovljena i modernizirana, za Poslovni je dnevnik istaknula Sara Berković iz odnosa s javnošću Kazališta Trešnja.

“Naš rođendanski paket sadrži ulaznice za predstavu, sat vremena druženja i animacije u prostoru igraonice, dekoraciju prostora, pozivnice za rođendan, rođendansku čestitku s potpisima glumaca te fotografiranje s glumcima na sceni. Osim rođendana, u prostoru igraonice održavaju se i zanimljive, edukativno – kreativne radionice, uglavnom za vrijeme školskih praznika. Proslave rođendana u Trešnji vezane su uz vikend izvedbe, a roditelji se najčešće odlučuju za predstave koje odgovaraju uzrastu njihovog djeteta. Popunjeni smo unaprijed pa je potrebno na vrijeme rezervirati termin, a iz dosadašnjeg iskustva možemo reći da se djeca najviše vesele predstavi i fotografiranju na sceni s glumcima”, dodala je. Napomenula je i da su na svakoj proslavi rođendana prisutne i dvije animatorice koje se druže s djecom, brinu o njima za vrijeme predstave te ih animiraju nakon predstave, a cijena rođendanske proslave u Trešnji je 700 kuna.

ILUZIJA NA DAR

Proslave rođendana i model igraonice među svoje su usluge ponudili i u Muzeju iluzija. Ondje se slavljenicima od sedam godina naviše kroz atraktivne i zabavne eksponate nudi neponovljivo vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo, kazao nam je jedan od dvojice pokretača tog neobičnog muzeja Roko Živković.

“Klincima su na raspolaganju i brojne didaktičke igre, mozgalice i slagalice, kao i fotografiranje u našim prostorijama. Cijena rođendanske karte po djetetu je 25 kuna, grupe mogu ići i do dvadesetoro djece, a takve proslave obično traju oko sat i pol vremena. Proslava kod nas u muzeju košta, dakle, oko 700 kuna, prilikom čega djeca dobiju poprilično nesvakidašnju uspomenu”, istaknuo je Živković. Mjesečno se ondje održi 10 do 15 rođendanskih proslava, a djeci se najviše sviđaju ‘pomaknuti’ eksponati koji se ondje mogu pronaći, kao što je obrnuta soba gdje je sve izokrenuto za 90 stupnjeva ili iluziju skrivenog tijela i glave na pladnju te brojne druge hologramske i optičke atrakcije. U ponudi imaju i različite didaktičke igračke i suvenire za sve uzraste, pa se i po završetku rođendanske proslave djelić te atmosfere može ponijeti kući.

Maja Vukina Bogović akademska je slikarica i profesorica likovne kulture koja je sredinom prošle godine u Zaboku otvorila obrt CityArtStudio u kojem se organiziraju kreativni rođendani te održavaju raznovrsne radionice.

“Od početka sam stavila naglasak na individualan pristup svakom djetetu te inovativnost i raznovrsnost. Kao svakom novom poduzetniku novčana sredstva su uvijek problem, ali kada imaš jasnu viziju i razrađen plan tada se nekako sve poklopi. Iskoristila sam mjeru za samozapošljavanje te povukla sredstva od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u iznosu od 35 tisuća kuna i tim sam sredstvima osigurala sebi doprinose, uređenje prostora, tehniku, otvaranje obrta, a ostatak dovršila vlastitim sredstvima. Mišljenja sam da je prva godina najteža, ali kada se počinje ostvarivati napisano u poslovnom planu tada je osjećaj izvanredan”, kazala je Vukina Bogović. U sklopu CityArtStudia nalazi se i slikarski atelje, a djeca u sklopu proslave rođendana do bivaju i personalizirane pozivnice.

“Odabrana se tema proteže i preko uređenja prostora do najsitnijih detalja koje sami izrađujemo, zatim glazbe, igre, plesova. Najvažniji dio svakog rođendana je facepainting gdje djeca mogu odabrati od 100 ponuđenih oslika lica, atraktivna je i pinjata koju također izrađujem samostalno”, istaknula je. Jedna od najvećih prednosti ovakve proslave rođendana, dodala je, činjenica da se djeca na rođendanima i radionicama u CityArtStudiju druže te izmjenjuju iskustva i pomažu jedni drugima. “Želim im pomoći da se maknu od mobitela i tableta te razvijaju finu motoriku i vještine kako bi im sve to koristilo kod brojnih životnih situacija”, naglasila je Vukina Bogović.

OBITELJSKI POSAO

U zagrebačkoj je Dubravi prije godinu dana kao realizacija ideje bračnog para Mateje Zorbas i Matije Kadojića da pokrenu vlastiti biznis otvorena igraonica Malci. Uz poduzetnički duh, Mateju koja je magistra predškolskog odgoja s iskustvom rada u dječjim vrtićima, nedostajala im je samo lokacija. Kada su i to riješili, uredili su prostor veličine 150 kvadrata gdje se djeca ‘izbezume’ kad vide trampolin, vrtuljak, tobogan, penjalicu i druge sprave koje su im na raspolaganju. Cijene proslava, koje mogu biti tematske i sasvim prilagođene svim mogućim okolnostima, kreću se od 800 do dvije tisuće kuna.

Svaki se osnovni paket može nadograditi uslugama kao što su facepainting, razbijanje popularne pinjate, posjetom mađioničara ili klauna. “Pazimo da namirnice koje će se konzumirati na pojedinoj proslavi budu ne samo ispravne, već i u skladu sa svim zahtjevima djeteta u čiju se čast organizira. Tako da smo se susretali do sad i s različitim vrstama alergija, kao i intolerancijom na gluten, pa u ponudi uvijek imamo i takve programe. Imali smo priliku organizirati rođendanske zabave i za djecu s određenim oblicima invaliditeta, pa smo osmislili igre u kojima takvo što neće doći do izražaja”, istaknuli su vlasnici Malaca. Strogi su oko torti i slastica koje prihvaćaju isključivo ako dolaze s deklaracijom, a svaki roditelj koji u Malcima želi organizirati proslavu unaprijed je upoznat sa sastojcima koje će djeca konzumirati. Igraonica se sastoji od dvije odvojene prostorije koje se razlikuju po namjeni, jedna je za igru i sasvim je obložena strunjačama zbog sigurnosti djece, a druga svoju pažnju privlači kraljevskom dječjom foteljom koja se nalazi na začelju stola.

“Roditelji kod nas ostave djecu s punim povjerenjem, a oni za to vrijeme mogu obaviti sve što ranije nisu stigli ili jednostavno predahnuti”, kazali su. Vikendom su uglavnom potpuno bukirani, što nije rijetkost ni preko radnog tjedna, dok je svaki dobro odrađen rođendan najbolja preporuka za sljedećeg slavljenika, poručili su na kraju razgovora.

Još jedna uspješna obiteljska i poduzetnička priča je igraonica i rođendaonica Slonić Tonić koju su u Maksimiru prije dvije godine pokrenuli Iva i Ivan Maričić. Motivacija je bila činjenica da su i sami roditelji, pa su, kažu, znali što djecu najviše veseli, a to je dobro društvo u veselom prostoru. Njihovi su programi namijenjeni djeci do 14 godina, pri čemu se cijena paketa rođendanskih slavlja s uključenim brojnim sadržajima kreće oko 800 – 900 kuna.

KOMPLICIRANA BIROKRACIJA

“Početna ulaganja bila su dosta visoka, ali to se uz dobro vođenje posla i zaboravi. Ono što najviše uzima energije i vremena je dosta kompliciran postupak otvaranja samog poduzeća. Na kraju ispada da je lakše i brže opremiti prostor nego odabrati ime za poduzeće. Zbog prirode samog posla i radnog vremena koje je po dogovoru i ovisi o terminima kad se rođendani slave, najviše radimo sa student servisom. Od animatora koji rade kod nas očekujemo da imaju iskustvo rada s djecom, a orijentirani smo samo na organizaciju dječjih rođendana koja uključuje animaciju ovisno o uzrastu i interesima djece. Klinci se kod nas najviše vesele rođendanskoj torti s prskalicama, ali i našim animatoricama. Pokazalo se da nam se gosti vraćaju prvenstveno zbog njih jer su animatorice zadužene da se rođendan odvija u pravilnom smjeru i za njih se djeca najviše vežu. Trebate vidjeti veselje kad neko dijete sretne animatoricu ponovno”, istaknuli su Maričići.

U konačnici, bez obzira na pojedine kritične glasove koji kažu da dječja sreća nije mjerljiva novcem, izgleda se da ovo tržište razvilo na obostrano zadovoljstvo kako malih slavljenika, tako i organizatora.

Komentirajte prvi

New Report

Close