Najtanji Nikonovi Coolpix fotoaparati

Autor: Jason Mačković , 11. veljača 2010. u 22:00

Prema Nikonovu istraživanju provedenom na korisnicima digitalnih fotoaparata mane su sporost, loše fotografije snimljene pri slabom osvjetljenju i neprirodno osvjetljenje bljeskalicom. Probleme su odlučili riješiti novom serijom

Nikon je na tržište izbacio dva nova elegantna modela fotoaparata iz svoje serije S, S8000 i nešto slabiji model S6000, oba opremljena snažnim lećama Nikkor. Ti aparati imaju poboljšan dizajn i najtanji su u svojoj klasi. Novi modeli Coolpix imaju nov mehanizam procesiranja i četiri mogućnosti napredne stabilizacije slika pri pomaku ili vibracijama, podršku za visoku osjetljivost s niskim razinama šuma (zrnatosti slike), poboljšane detekcije kretanja te nov sustav kontrole bljeskalice.

Nabrojeni sustavi jamstvo su za smanjivanje šuma i zamućenosti slike, a omogućuju korisnicima snimanje kadrova koje bi u normalnim okolnostima često rezultiralo lošim fotografijama. Najčešće se to događa kod snimanja teleobjektivom, fotografiranja u zatvorenim prostorima poput dvorana pri blijedom i tamnom svjetlu ili pak scena s lošim pozadinskim osvjetljenjem. Osnovne performanse fotoaparata također su poboljšane optimiziranim mehanizmom procesiranja baziranim na tehnologiji EXPEED. Nikon inače posjeduje vlastiti koncept procesiranja slike, tehnologije koja omogućava spremnost aparata da u kratkom vremenu bude spreman za snimanje, “smart portrait” režim rada i sposobnost snimanja videa visoke rezolucije. Prema Nikonovu istraživanju kojim su se ispitivali korisnici digitalnih fotoaparata glavni prigovor je nemogućnost zadovoljavajućih fotografija pri hvatanju trenutka ili ambijenta neke lokacije. Točnije, nemogućnost hvatanja čistih i oštrih slika pri slaboj rasvjeti, problemi pri snimanju u večernjim satima i neprirodni rezultati pri korištenju bljeskalice. Modeli S8000 i S6000 eliminiraju takve prigovore kao i zamjetljiva zamućenja pri telefotografiranju. COOLPIX S8000 nudi 14,2 megapiksela i opremljen je sa 10x optičkim uvećanjem NIKKOR 30 mm širokokutne leće smještene u kućište debljine 27,3 mm, funkcijom rotiranja kreativnoga klizača za podešavanje svjetla, jarkosti i nijansi boja pri namještanju individulanih postavki te 3-inčnim, akrilnom zaštitom prekrivenim TFT LCD ekranom rezolucije 921.000 piksela, što daje čistu i jasnu sliku, a tu je i mogućnost snimanja videorezolucije 1280 x 720 sa 30 sličica u sekundi. Drugi i nešto slabiji model COOLPIX S6000 nudi isto 14,2 megapiksela, ali sa 7x optičkim uvećanjem i 28 mm širokokutnom lećom, a svojom debljinom od približno 25 mm je najtanji u klasi. Oba modela imaju i do 2x digitalno uvećanje slike i opremljeni su sa 32MB interne memorije i utorom za SD i SDHC memorijske kartice koji nije kompatibilan s memorijom MMC. Čvrsto aluminijsko kućište premazano je slojem gume tako da osigurava bolji hvat, a dolazi u četiri boje: crnoj, šampanj-srebrnoj, crvenoj i smeđoj. Nikkon korisnicima nudi i besplatni online servis pohranjivanja fotografija i videa do 2GB, a zatreba li vam više prostora, od 20 do 200GB, to ćete morati dodatno platiti. Okvirna cijena za S8000 je 300$, dok za S6000 iznosi 250$.




Komentirajte prvi

New Report

Close