Mario Puretić, Bračanin koji je revolucionirao svjetsko ribarstvo

Autor: Vesna Sesvečan , 18. kolovoz 2006. u 06:30

Više od 12.000 Puretićevih Power Blockova, naprava koje su omogućile brže i lakše izvlačenje mreže, nalazi se danas na tunolovcima i koćaricama diljem svjetskih mora čineći ribarsku industriju efikasnijom i profitabilnijom

Godine 1917. u Sumartinu na otoku Braču, rodio se Mario Puretić. Sudbina dječaka rođenog u obitelji dugogodišnjih ribara samo je naizgled bila izvjesna. “Kada si u potrazi za bajkom svoga života”, rekao je jednom američki pisac Art Buchwald, “svaki čovjek ima razdaljinu koja mu je suđena.” Marijeva je sudbina bila da preplovi ocean i zauvijek promijeni svijet ribarstva. Tridesetih godina 20. stoljeća mnogi su Hrvati krenuli put Amerike. S malim kovčegom u ruci i nešto novca u džepu mnogi su sanjali kako će pronaći bajku svog života. Godine 1929. jednim teretnjakom doplovio je i Mario Puretić. Vrlo brzo zapošljava se u čeličani, a kasnije i u luci u Brooklynu. Ali, bračko srce tražilo je otvoreno more i Puretić ubrzo kreće put Kalifornije. San Pedro u Kaliforniji bio je u vrijeme iza Drugog svjetskog rata odredište mnogih Bračana. Među svojima, a u srcu i duši ribar, Puretić prihvaća posao na tunolovcima i koćaricama. Velik ulov kojemu su se ribari uvijek nadali, u ono vrijeme značio je i teške mreže za čije je povlačenje na palubu bilo potrebno i desetak snažnih muškaraca. Kako bi olakšao posao sebi i drugim ribarima, Puretić konstruira napravu koja će ubrzo postati poznata pod nazivom Power Block. U početku je to bila velika ručka na aluminijskom kućištu i s gumenim koloturom kao centralnim rotacijskim elementom. Iako je prototip radio besprijekorno, izgledalo je kako za njega nije nitko zainteresiran. Prvi interes pokazuje Marco, konstrukcijska i dizajnerska kompanija iz Seattlea, koja u Puretićevu prototipu prepoznaje potencijal. Godina je 1955. Inženjeri kompanije Marco bacaju se na posao i razvijaju njegovu zamisao nakon čega dani teškoga ribarenja zauvijek postaju prošlost. Do 1960. godine većina ribarskih plovila ima ugrađen Power Block. Revolucija u ribarstvu je započela. Puretićev koloturnik povećao je izlov ribe tri puta. Od Filipina do Perua taj jednostavan i nadasve praktičan izum prigrlili su ribari cijeloga svijeta. Nekada mukotrpno ribarenje postalo je jednostavno, morski psi nisu stizali kidati mreže jer je brzina izvlačenja velika. Više od 12.000 Power Blockova u desetak veličina i konfiguracija danas plovi tunolovcima i koćaricama diljem svjetskih mora čineći tako ribarsku industriju efikasnijom i profitabilnijom.

Patentni ured u Sjedinjenim Američkim Državama Mariju Puretiću 1975. godine dodijeljuje povelju i posebno priznanje za njegov pronalazak nazvavši ga revolucionarnim preokretom u svjetskom ribolovu. Zahvaljujući upravo Power Blocku kalifornijska je flota tunolovaca izašla iz ekonomske propasti do koje su je na sam rub egzistencije doveli visoki troškovi rada i zastarjele metode ribarenja. Mario Puretić bio je veliki izumitelj i čovjek nemirnoga duha. Od 1954. godine Patentnom uredu u Sjedinjenim Američkim Državama prijavio je još dvadeset i dva pronalaska, a kao savjetnik radio je u Marine Construction and Design Co. Dvadesetak godina od prototipa prvog Power Blocka, dolazi mu najveće priznanje za taj revolucionarni izum koje jedna država može dati jednom čovjeku. Kanadska nacionalna banka 1972. godine izdaje prvu seriju novčanicu od pet dolara koje na svojoj poleđini imaju sliku kočarice s Puretićevim Power Blockom. Parafrazira li se poznata pomorska uzrečica “živjeti se ne mora, ploviti se mora”, u slučaju Marija Puretića ona bi glasila “živjeti se ne mora, ribariti se mora.”

Komentirajte prvi

New Report

Close