Kriminalci nađu načina za zaradu u teškim vremenima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. ožujak 2013. u 19:34
Guliver/Thinkstock

Organizirani kriminal, skupine poput mafije već su uključene u projekte alternativne energije, solarne ili energije vjetra, kao i u projekte zbrinjavanja otpada i njima se služe za pranje novca.

Gospodarska kriza u Europi okrenula je podzemlje novim oblicima ilegalnih aktivnosti, od krivotvorenja hrane i lijekova do zabranjenog trgovanja otpadom i krađama u energetskom tržištu, objavio je u utorak Europol. Gospodarski kriminal, između ostaloga i prijevare i korupcija stoje eruropske vlade, tvrtke i pojedince milijarde eura na godinu u izgubljenom porezu i prihodima, a otežavaju i gospodarski oporavak regije, objavilo je to europsko tijelo za borbu protiv kriminala u novom izvještaju o organiziranom kriminalu.

Procjenjuje se da je 3600 skupina organiziranog kriminala aktivno u Europskoj uniji, kaže se u izvještaju, a djeluju uglavnom u tradicionalnim područjima poput međunarodnog krijumčarenja droge, cyber-kriminala, trgovine ljudima i pranja novca. "Mnoge skupine organiziranog kriminala fleksibilne su u svojim protuzakonitim aktivnostima i sposobne su brzo identificirati novu priliku koja se pojavi u ekonomskoj krizi", dodaje se u izvještaju.

Organizirani kriminal, skupine poput mafije već su uključene u projekte alternativne energije, solarne ili energije vjetra, kao i u projekte zbrinjavanja otpada i njima se služe za pranje novca, objavio je Europol

Komentirajte prvi

New Report

Close