Kornati i Krka privlače nautičare iz cijelog svijeta

Autor: PROMO , 23. kolovoz 2013. u 09:27
Fotolia

Nautički turizam najznačajniji je oblik turističke rekreacije u Šibensko-kninskoj županiji.

Nautički turizam najznačajniji je oblik turističke rekreacije u Šibensko-kninskoj županiji koji se snažno razvio zbog lijepe i razvedene obale te njezinih 285 otoka. Turistima nautičarima ova županija nudi 12 marina sa mokrim i suhim vezovima te 11 sidrišta, a u Šibensko-kninskoj županiji se nalaze i dva nacionalna parka – Krka i Kornati.  Kornatski otoci jedinstveni po svojoj prirodnoj ljepoti i nenaseljenosti mjesto su koje svaki nautičar mora posjetiti, a ljubitelji plovidbe do njih lako dolaze iz nekoliko vrhunskih marina. Najčešće ih put vodi od Murtera, gradića kojeg nazivaju i prijestolnicom Kornata, jer su upravo njegovi stanovnici posjednici najvećeg dijela tamošnjih kuća i zemlje. Marine Betina i Hramina na Murteru smještene su u gradićima koji imaju višestoljetnu tradiciju izgradnje drvenih brodova, a ta se tradicija održala i do danas, što nije ni čudno s obzirom da je murterski arhipelag jedan od najrazvijenijih na jadranskoj obali. Betina je dobila ime po staroj keltskoj riječi “bet” što znači usta, a to ime odlično opisuje njenu lokaciju. Malo ribarsko mjesto Tribunj prije desetak godina dobilo je marinu, koja se razvila od privezišta. Zanimljivo uklopljena u tipični ambijent dalmatinskih kućica i uskih uličica nautičare privlači u gradić koji je u turizmu brendiran kao grad magaraca.

Mega jahte

U blizini se nalaze i marine u sklopu prepoznatljivog ACI brenda – Vodice, Žut, Piškera, Jezera, i Skradin, od kojih su Vodice i Jezera  nositeljice Plave zastave, međunarodnog priznanja i oznake koji garantira da se marinom upravlja na ekološki i gospodarski održiv način. Nositeljica Plave zastave već duži niz godina ali i dobitnica niza međunarodnih priznanja je i marina Frapa u Rogoznici. Marina Frapa višestruki je dobitnik nagrade “Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku”, a priznanje joj  je dodijelio i Trade Leader’s Club, organizacija koja okuplja 7000 poslovnih ljudi iz uglednih tvrtki iz 120 zemalja svijeta. Nagradom New Millenium Award dali su priznanje marini Frapa kao uspješnoj tvrtki po kriterijima uspješnosti poslovanja, imidžu i razvojnim planovima. Marina Frapa na svom dugom tranzitnom gatu može prihvatiti i mega jahte, a čest je domaćin kongresnom turizmu i zabavnim sadržajima zbog kompleksa disco klubova i bazena.

Marina Mandalina u Šibeniku prepoznata je u svijetu po organizaciji Adriatic Boat Showa, jednog od najznačajnijih sajmova nautike na Jadranu. Zbog prirodno zaštićenog položaja poznata je kao jedna od najsigurnijih za prihvat jahti, a uvjeti njenog neograničenog gaza čine ju pogodnom za prihvat mega jahti do 140 metara duljine. Na susjednom području marine nalazi se objekt brodogradilišta u kojem se pružaju usluge popravka, održavanja i tehničke podrške jahtama. Ovo je jedina marina u Hrvatskoj nagrađena s pet zlatnih sidara The Yacht Harbour Association Hrvatske po svojoj kvaliteti pružanja svojih usluga.

Pogled na vinograde

U prepoznatljivoj primoštenskoj uvali dobro je zaštićena marina Kremik. Slikovita uvala koja se polako pruža prema obali puna je vinograda poznate crne sorte vina Babić. Kako se zračna luka Split nalazi od nje udaljena samo 30 kilometara a marina Kremnik nudi najam charter brodova idealna je i za nautičare koji nemaju vlastito plovilo. I ova je marina nositeljica Plave zastave. I hotelsko naselje Solaris raspolaže s Yacht Marinom, smještenoj neposredno uz Solaric Camping i solarisove Vile Kornati. Marina ima morske vezove u uvali zaštićenoj od vjetra s prepoznatljivim otočićem u sredini i mnoštvom zabavnih sadržaja u blizini.

New Report

Close