Godišnjica je smrti Nikole Tesle, ovih 5 činjenica o njemu možda niste znali

Autor: Poslovni.hr , 07. siječanj 2015. u 14:22
Foto: Wikipedia

Hrvatski znanstvenik i izumitelj Nikola Tesla umro je 7. siječnja 1943. godine u New Yorku.

Hrvatski znanstvenik i izumitelj Nikola Tesla umro je 7. siječnja 1943. godine u New Yorku, u SAD-u. Rođen je u mjestu Smiljan kod Gospića, a podrijetlom je Srbin. Uvijek se ponosio srpskim podrijetlom i hrvatskom domovinom. Tesla je studirao tehniku u Pragu, a po završetku studija se zaposlio u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama. Jedno vrijeme je radio i u Budimpešti, a 1884. godine odlazi u New York i postaje američki državljanin. U SAD-u je Tesla pokrenuo vlastitu tvrtku, Tesla Electric Company, i radio u području elektrotehnike i radiotehnike. Izumio je okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja. Većinu svojih djela ostvario je djelovanjem intuicije. Govorio je 8 jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata diljem svijeta.

Ovo su, prema pisanju PBS-a, neke od zanimljivih činjenica iz Teslinog života, skupljene na osnovu razgovora sa W. Bernardom Carslonom, autorom knjige „ Tesla: izumitelj električnog doba „ i Marcom Seiferom, autorom „Čarobnjak: život i vremena Nikole Tesle."

Bio je vrlo duhovit
Iako to mnogi nisu znali, Tesla je imao odličan smisao za humor. Nakon večere sa piscem i pjesnikom Rudyardom Kiplingom, napisao je kratko pismo prijatelju:
“Pa što se to događa sa Kiplingom? Usudio se pozvati me na večeru u opskurnom hotelu s dlakama i žoharima u juhi.”

Edison i Tesla su bili rivali, ali ne i zakleti neprijatelji
Iako se njihov odnos često karakterizira kao neprijateljski, nije baš bilo tako. Na početku karijere, Tesla je radio za Edisona, da bi ga kasnije napustio zbog rada na svojem projektu. Edison je bio prisutan na nekim Teslinim predavanjima, a također mu je ustupio i svoj laboratorij.

Ideju za smartphone razvio je 1901.
Iako nije bila sprovedena u djelo, Tesla je s poslovnim partnerom J.P Morganom radio na frekvenciji koja će se emitirati na uređaj koji se drži u ruci. Drugim riječima, Tesla je već tada zamislio smartphone i bežični internet.

Nije podnosio bisere
Tesla do tolike mjere nije volio bisere da je odbijao pričati sa ženama koje ih nose. Jednoga dana poslao je kući svoju tajnicu jer ih je nosila. Tesla je pak svaki dan na večeru nosio bijele rukavice i bio ponosan na svoj stil.

Fotografsko pamćenje i pretjerane higijenske navike
Tesla je bio u stanju zapamtiti knjige i slike, a imao je i snažnu maštu kao i sposobnost vizualizacije u tri dimenzije. Upravo mu je ta sposobnost pomogla da se bori protiv zastrašujućih noćnih mora koje je imao kao dijete. A da bi pobijedio strah od kolere od koje je patio kao tinejdžer, razvio je pretjerane higijenske navike.

Komentari (6)
Pogledajte sve

…da…da…
pofuk

vidim da je tema neiscrpna,
pa samo da dodam,

pofuk;

HVALA na infu za miša,
ja sam kliko i kliko, a on ne mijenja programe,
mislio sam da mi je TV neispravan,
pa čak ni moj RTV mehaničar nije mogao pomoć…

nego,

stariji znaju, mlađi će tek naučit,
nikad ali baš nikad ne probat AC jezikom,
DC fercera, ali ovaj prvi može samo ak nemate gela za kosu…

i tak pustim si ja AC/DC, highway to hell,
kad frajer pjeva ko da je živ,
pa kad si rekoh sam sebi umro, a tak se dereš i dobro zvučiš…

isto tak možemo i za Teslu reći…

za leonarda neznam i vrlo rijetko ga se setim, a što se Tesle tiče ovo što si napisao da je bio nastran je isto kao što su neki jazavci u beogradu prije par godina htjeli njegovu urnu premjestiti u hram svetog save u beogradu a sami znamo kakvo je Tesla imao mišljenje o toj temi…stoga molim te…vidim da nije uspjelo ovo sa daljinskim upravljačem za televizor…pa te molim ,svaki puta kad uključiš kompjutor(čak nije potrebno da takneš miša)
razmisli kako taj čovjek ,za kojeg ti kažeš da je bio nastran , još uvijek utječe da ne kažem upravlje tvojim životom…..
pofuk
p.s. oprosti što se ponavljam ali tako ti stvari stoje glede Tesle

nastran je bio i leonardo.i kako njihova genijalnost može pobiti činjenicu da su bili i nastrani.

New Report

Close