FOTO: Mađarska ljekovita ‘krtica’, domaće delicije i kruh za kojeg brašno melju pred vama

Autor: Marta Duić , 24. kolovoz 2016. u 13:57
Foto: Špancirfest

Poduzetnici, kreativci, poljoprivrednici, kulturnjaci na predstavili su se na 18. Špancirfestu, a što ih je sve tamo privuklo donosimo vam u reportaži iz Varaždina.

Ovogodišnje 18. izdanje festivala kreativnosti Špancirfest u Varaždinu dokazuje kako bogata ponuda i zabava, odnosno poduzetnici, poljoprivrednici, kulturnjaci mogu ići ruku pod ruku. Proslavu punoljetnosti ovog festivala obilježili su brojni ulični umjetnici, kreativci i glazbenici koji su nastupima, performansima i radovima donijeli posebno ozračje i energiju u svaki djelić grada. 

Kao i dosadašnjih godina, jedan od glavnih ciljeva festivala ostao je isti, a Špancirfest i dalje uspješno povezuje kulturno-kreativne industrije s turizmom i ostaje platforma za njihov razvoj. Poseban doživljaj je i Kreativnica koja predstavlja najbolje hrvatske dizajnere iz različitih područja i Park kreative u kojem najmlađi mogu pokazati svoju kreativnost kroz ples, igru i umjetnost u nizu interaktivnih i edukativnih programa.

Uz kreativce, ovaj festivala nose i poduzetnici, ove godine njih čak 150 koji su se predstavili na štandovima raspoređenim kroz sam centar grada i omogućili posjetiteljima da se upoznaju s turističkom, gastro i OPG ponudom  kraja, ali i okolice jer su u Varaždin pristigli i izlagači iz okolnih zemalja poput Mađarske.

Mađarski poduzetnici su se domaćoj publici predstavili sa jedinstvenim cvjetnim aranžmanima od keramike, kako oni to zovu, trajno cvijeće. Drugi, mađarski inovativan i zaista simpatičan proizvod je ˝Ljekovita mala krtica˝, kako nam je objasnio prodavač na štandu, riječ je o krpenoj lutkici koja ima blagotvorno djelovanje zahvaljujući silicijskoj kiselini i zato što je punjena prosom. Kako tvrdi, krtica pomaže kod raznih bolova, uganuća, snižava temperaturu. Možete je zamrznuti ili ugrijati u mikrovalnoj i tada se može koristiti za snižavanje temperature i upale, kao i za razne modrice.  ˝Krtica˝ima i uredsku primjenu, za podupiranje zgloba i sprečavanje bolova pri dugom radu na računalu, naime pri radu s mišom ˝krtica˝vam može biti oslonac za zglob. 

Lumas iz Varaždina predstavio se sa zidnim betonskim figurama u unikatnim betonskim posudama za bilje pokazujući kreativnost kroz razne motive i prizore. Kreativne i jedinstvene suvenire nudi obrt Kera- tims koji nudi jedinstvene suvenire nastale u Hrvatskoj. Ovo je štand na kojem magneti nisu ˝made in China˝već su djelo Mladena Savića koji osim ručno rađenih suvenira ima i ukrase od keramike koji predstavljaju tipične motive naše zemlje – od Dalmacije, Like do Slavonije i Zagorja.  

Široka je i OPG ponuda, od meda i matične mliječi pčelarstva Kefelja, jastučića i suvenira od lavande OPG-a Orešković pa do prirodne kozmetike poput dječje kreme San na bazi kantariona, lavande i čajevca., mesnih prerađevina i delicija ili pak kruha čije je brašno mljeveno na malom mlinu ispred vaših očiju. Uz tako bogatu ponudu nimalo ne čudi podatak da je promet u ugostiteljstvu prošle godine tijekom festivala 89 posto veći nego prije festivala., a kakav će rezultat biti ove godine znat ćemo 28. kolovoza kada Špancirfest završi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close