Evo zašto je kavu najgore piti rano ujutro

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2015. u 06:05
Foto: Petar Glebov / Pixsell

Kofein ometa tjelesnu proizvodnju kortizola.

Iako je jutarnja "kavica" mnogima gotovo neizbježni ritual, najnovija istraživanja pokazuju da je jutro zapravo najgore vrijeme za ispijanje kofeinskog napitka, piše Fortune.

YouTubeov znanstveni kanal ASAP Science tako otkriva da zbog velike količine kortizola u našem tijelu koje izaziva kofein, kavu ne treba piti rano ujutro. Razlog leži u činjenici što kofein ometa tjelesnu proizvodnju kortizola (hormon koji djeluje kao odgovor na stres i nizak šećer u krvi), pa tako tijelo proizvodi manje kortizola "misleći" da će ga kofein nadoknaditi.

Važno je imati na umu kako su razine kortizola u tijelu visoke tri puta na dan, a ne samo rano ujutro, pa je tako najbolje vrijeme za piti kavu između 10 ujutro i podneva, te popodne između 14 i 17 sati.

Ljubitelji ranojutarnje kave tako bi trebali reorganizirati svoj raspored kako bi bolje optimizirali unos kofeina jer se čini kako najdraža šalica kave ujutro zapravo i nema nikakav učinak!

Komentari (4)
Pogledajte sve


Trebaš biti privatnik i onda si svoj gazda pa se nemoraš dići rano ujutro a kavu możeš popiti kad hoćeš.Ako nemozeš spavati od kave popiješ malo alkohola i spavaš ko beba a možeš se ustati opet kad hoćeš, naravno ako si privatnik.

Eto nadam se da sam pomogao.


hvala na pomoći, samo me još zanima, može li tu pomoći j.d.o.o. , ne bih sada izdvajao neke veće iznose u temeljni kapital, dok je Zoki na vlasti, ovo mi se čini prihvatljivo, 10 kn za firmu, 10 za kavu, nadajući se da će firma trajati duže od kave [emo_smijesak]

Haha, koja debilana od članka, ludilo čisto. Prvo kaže:

“…da zbog velike količine kortizola u našem tijelu koje izaziva kofein, kavu ne treba piti rano ujutro…” – dakle tvrdnja je da “kofein izaziva veliku količinu kortizola”.

A onda odmah iza kažu “kofein ometa tjelesnu proizvodnju kortizola (hormon koji djeluje kao odgovor na stres i nizak šećer u krvi), pa tako tijelo proizvodi manje kortizola “misleći” da će ga kofein nadoknaditi”.

Pa kako sad to? Prvo “kofein izaziva veliku količinu kortizola”, a onda odmah u idućoj rečenici “kofein ometa tjelesnu proizvodnju kortizola”.

Ajme meni, nije ni čudo da sve u HR propada. Ovo je jad i bijeda od piskaranja.

Trebaš biti privatnik i onda si svoj gazda pa se nemoraš dići rano ujutro a kavu możeš popiti kad hoćeš.Ako nemozeš spavati od kave popiješ malo alkohola i spavaš ko beba a možeš se ustati opet kad hoćeš, naravno ako si privatnik.

Eto nadam se da sam pomogao.

meni je najgore piti kavu ujutro, jer se onda radi toga moram rano ustati, a ponovno ne mogu zaspati od kave, da li ima neko istraživanje da istraži ovaj moj problem?

New Report

Close