Dizajneru iz Hrvatske prestižna nagrada za dizajn boce istarskog maslinovog ulja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. kolovoz 2016. u 10:24
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Nagrada Red Dot postoji od 1955. i smatra se prestižnom nagradom kojom se, kako organizatori ističu, vrednuju najoštroumniji dizajnerski radovi iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže pa sve do dizajna koncepata i prototipova.

Dizajner Boris Malešević dobitnik je ovogodišnje prestižne nagrade 'Red Dot' , jedne od najutjecajnijih međunarodnih nagrada u svijetu dizajna, za ambalažu maslinova ulja B10-First Night koje proizvodi jedno istarsko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Nagrada Red Dot postoji od 1955. i smatra se prestižnom nagradom kojom se, kako organizatori ističu, vrednuju najoštroumniji dizajnerski radovi iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže pa sve do dizajna koncepata i prototipova.

Malešević je nagradu dobio u kategoriji Communication Design, za branding i dizajn ambalaže za  hranu, a suradnja s istarskim maslinarom, kako Malešević naglašava, ostvarena je nakon što je vidio njegove radove i način na koji promišlja dizajn i cjelovitost proizvoda.

Kako Malešević ističe, dizajn ambalaže maslinova ulja njegov je prvi rad u dizajniranju prehrambenih proizvoda i otklon je od dosadašnje prakse dizajna koja je 'sila nekih mjehurića, slika i proizvoda na ambalaži koji ne odgovoraju sadržaju'. Ističući da se naručitelju svidjela jednostavnost njegovog dizajnerskog rješenja, Malešević naglašava i da je u svom minimalističkom rješenju boce od samo dva i pol decilitra ispričao cijelu 'priču' o maslinovu ulju napravljenom u jednoj, 'prvoj' noći koje kao takvo jedino može biti ekstradjevičansko – odnosno vrhunsko.

Kako se ističe u obavijesti organizatora Red Dot Awarda, Malešević je pokazao 'beskompromisnu kompetenciju i priličnu hrabrost' u svom radu koji je nagrađen u konkurenciji radova pristiglih iz čak 46 zemalja. Nagrada će se Maleševiću dodijeliti na tradicionalnoj priredbi Red Dot Gala koja će se ove godine održati u studenome u Berlinu.

Boris Malešević, dizajner i marketinški stručnjak koji je sada na čelu zagrebačkog Designystema, poznat je i kao voditelj izbornih kampanja SDP-a, Stjepana Mesića i Milana Bandića, a kao dizajner poznat je po osmišljavanju vizualnog  identiteta mnogih kompanija i institucija – od Hrvatske pošte, AZ mirovinskog fonda do Hrvatske narodne banke.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ma jel to stvarno nema fotografije nagrađene boce u članku?!? Jer ja sam baš htio vidjeti kako izgleda nagrađeni dizajner, svaka mu čast i zasluga 🙂

New Report

Close